Nei sier politikerne - Ja sier velgerne

Sju av ti er positive til aktiv dødshjelp, viser en MMI-undersøkelse. Likevel sier norske politikere nei til legalisering av aktiv dødshjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant alle partienes velgere er det en stor andel positive. Unntaket er KrF.

I Magasinet på lørdag fortalte Rune Græsli (41) om et smertehelvete som gjør at han helst vil dø. Men det får han ikke lov til etter norsk lov.

- Livshjelp, ikke dødshjelp

Norske politikere ønsker en debatt om aktiv dødshjelp velkommen, men debatten vil de skal dreie seg om hvordan samfunnet kan gi bedre livshjelp.

- Helsepersonell skal gi livshjelp, ikke dødshjelp. Det er en absurd tankegang at voksne folk skal kunne bestille livsavslutning på poliklinikk, mener Frp's John Alvheim.

Blant hans velgere er 78 prosent positive til aktiv dødshjelp, 37 prosent av dem er helt for.

- Når så mange er positive, viser det dessverre at vår helse- og omsorgstjeneste er for dårlig. Det er den vi må forbedre. Når jeg er på besøk på sykehjem og sykehus får jeg stadig spørsmål om aktiv dødshjelp. Det fikk jeg ikke for ti år siden, sier lederen av sosialkomiteen på Stortinget.

77 prosent av SVs velgere er positive til aktiv dødshjelp, blant dem er 57 prosent delvis for.

- Dødshjelp kan misbrukes

- Debatten er vanskelig, særlig når det gjelder lovgivning. Men jeg tror en legalisering vil føre til misbruk. Samtidig tas stadig beslutninger i grenselandet. Når skal en pasient opereres og når ikke? Når skal en respirator skrus av? Når skal premature reddes til livet? Daglig må leger ta beslutninger som berører temaet, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

Stort press

- Velgernes svar avspeiler et ønske om at man som enkeltperson ofte ønsker å hindre lidelse og smerte, og å ha mer kontroll over livets avslutning. Samtidig tror jeg svarene gir uttrykk for hvor vanskelig debatten er. For det er mange motforestillinger, sier hun

- Et ja ville åpnet for et stort press på enkeltmennesket i et kynisk grenseland der det blir spørsmål om hvilke liv som er verdt å leve, sier SV-lederen.

Hun får støtte av Høyres nestleder Erna Solberg.

- Hensynet til det presset enkeltmennesket vil møte, er avgjørende for min skepsis til at samfunnet skal bidra til dødshjelp. Selv om dette dreier seg om retten til selvbestemmelse, er vi slik at vi i kriser fanger opp andres signaler. Et menneske skal slippe å føle seg så mye til bry at de føler press fra pårørende eller omverdenen til å avslutte livet. Norsk politikk ville tjent på den vanskelige debatten om hvor grensene går, sier statsråden.

Ubehagelig

Også Ap's Bjarne Håkon Hanssen tror mange leger kan oppleve dagens lovverk som ubehagelig i gitte situasjoner.

- Grensa mellom store doser smertestillende og aktiv dødshjelp, er en interessant problemstilling. Men for oss politikere er løsningen uansett ikke aktiv dødshjelp. Vi må heller satse på alle andre områder. Sykehjem preges både av mangel på faglighet og personellmangel, det er heller dette vi må løse.