Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nei, Siv. Det handler ikke om meg

Når Siv Jensen sier hun «er ferdig med Abid Raja», har hun misforstått hva snikislamiserings-debatten handler om, sier Abid Raja.

GIR SEG IKKE: Abid Raja (V) mener Frp-leder Siv Jensen ikke kan legge snikislamiseringsdebatten død ved å si at hun er ferdig med Abid Raja. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Abid Raja (V) mener Frp-leder Siv Jensen ikke kan legge snikislamiseringsdebatten død ved å si at hun er ferdig med Abid Raja. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Abid Rajas kraftfulle angrep på Siv Jensen og Frp's retorikk og bruken av ordet snikislamisering har dominert den hjemlige debatten de siste ti dagene.

Siv Jensen satte før helga foten ned og avsluttet debatten fra sin side da hun igjen forsvarte bruken av begrepet og sa at Frp også i framtida vil bruke det, mens Abid Raja trakk tilbake merkelappen «brun» på Frp's retorikk.

- Vi er blitt enige om at velgerne skal se et tydeligere og tøffere Frp i tida framover, sa Siv Jensen til pressen like etter sentralstyremøtet i Fremskrittspartiet.

- Betyr det at dere kommer til å fortsette å snakke om snikislamisering?

- Ja, svarer partilederen på Dagbladets spørsmål.

- Ferdig med Erna?

Til Dagbladet var hun også tydelig på at Abid Raja er en person hun ikke akter å bruke en eneste kalori på framover.

- Abid Raja er vi ferdig med, sa hun til Dagbladet.

- Han er du ferdig med?

- Ja, han bruker vi ikke mer tid på nå, svarte Jensen.

Abid Raja mener Frp-lederens uttalelser avslører at hun ikke har skjønt hva saken handler om.

Den har aldri handlet om «Abid Raja», men om muslimer som føler seg mistenkeliggjort, stemplet og angrepet. Midt i en sårbar fase i etterkant av terroren mot al-Noor-moskeen i Bærum.

- Siv Jensen sier hun er ferdig med meg. Samtidig sier Erna Solberg det samme som meg, snikislamisering finnes ikke og det er et dårlig begrep som ikke bør brukes. Er Siv Jensen også ferdig med Erna Solberg, spør Raja retorisk.

BEKLAGER: Venstres Abid Raja lover nye oppgjør hvis Siv Jensen (Frp) fortsetter med ord som «snikislamisering». Vis mer

«Farlige krefter»

I etterkant av Siv Jensens uttalelser har Raja fått støtte fra Ervin Kohn i Antirasistisk Senter, som skriver at «enkelte Frp-eres retorikk er farligere enn Abid Rajas ordvalg».

Debattredaktør i Stavanger Aftenblad Solveig G. Sandelson skriver at «Abid Raja har heilt rett. «Snikislamisering» er brun skremselspropaganda», mens Nationen på lederplass skriver at «begrepet nører opp under farlige krefter».

Øyvind Strømmen, journalist og forfatter, skriver i dagens Dagbladet at man igjen har sett antimuslimske konspirasjonsteorier etter Rajas kritikk av Siv Jensens bruk av «snikislamisering».

«Dette muslimhatet er i seg sjøl ei radikaliserende kraft. Det er farlig», skriver Strømmen, blant annet forfatter av boka «I hatets fotspor» som handler om muslimhat.

Linda Noor i Minotenk, en tenketank Abid Raja var med å starte, skriver at «det virker som om regjeringen forsøker å legge lokk på det stinkende farvannet Frp fisker i. Det kan bli et problem for Ernas ettermæle».

- Siv Jensen forsøker å legge lokk på debatten om hva politikernes ordbruk gjør med det norske folk. Hva hennes ordbruk gjør med alle oss som bor i Norge. Men hun kan verken løpe fra denne debatten eller ansvaret. Nå innhentes Siv Jensen av debatten, slår Raja fast.

SENTRALSTYREMØTE: Siv Jensen før fredagens sentralstyremøte i FrP. Video: Emilie Rydning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Verken «snik» eller «islamisering»

- Siv Jensen trekker fram flere eksempler på det hun kaller snikislamisering, som for eksempel at kvinner og menn ikke håndhilser. Er ikke dette et problem, hvis det etableres i Norge?

- Hun har overhodet ikke noe poeng og den manglende håndhilsingen i al-Noor-moskeen har ingenting med verken «snik» eller «islamisering» å gjøre, sier Raja, og forklarer:

- Kvinnen som ikke ønsket å håndhilse «snek» ikke - hun gjorde det for åpent kamera i en situasjon der hun visste det var fotografer til stede! Og hvem er det hun islamiserer? Det var andre kvinner i moskeen som håndhilste og moskeen beklaget i etterkant. Prøvde hun å islamisere kronprinsen? spør Raja.

Mer alvorlig mener Raja det er at nettopp håndhilsingen i al-Noor-moskeen blir trukket fram av regjeringens nummer to som eksempel på snikislamisering.

- Kronprinsen var i moskeen i Bærum der en person gikk inn for å drepe muslimer. Der det ble avfyrt skudd få dager i forveien. Der det var tydelige kulehull. Der gjerningsmannen selv har sagt at han hadde som mål å drepe flest mulig muslimer. Kronprinsen var der for å vise støtte, oppmuntre og bygge ned frykten og forskjellene som kan oppstå i samfunnet. Slottet sa selv at han oppfattet møtet som varmt, godt og veldig velkomment, sier Raja, som har behov for å minne Siv Jensen på hva som var rammen for hennes siste bruk av ordet snikislamisering.

Abid på pub

I VG-kronikken der Siv Jensen relanserte begrepet i valgkampen skrev hun følgende om håndhilsingen i al-Noor-moskeen:

«I Norge hilser menn og kvinner på hverandre, punktum. Å forsøke å skape aksept for å ikke håndhilse på kvinner i Norge er ikke å vise forståelse, det er likestilling i revers.

Det er dette som er essensen når jeg har snakket om snikislamisering. At vi indirekte eller direkte tilpasser oss uskikker og religiøse særkrav i forståelsens navn.»

- Så sier Siv Jensen at dette er snikislamisering? Siv Jensen kan gjerne si at hun er ferdig med Abid Raja, men dette handler altså ikke om meg. Det er titalls mennesker som har deltatt i debatten om hvilke ord vi bruker om hverandre. Folk der ute står opp for disse verdiene. Det handler faktisk om hvordan vi skal ha det som samfunn, sier Abid Raja.

I kveld deltar Abid Raja på pubmøte på Lorry der han skal intervjues av tidligere TV 2-journalist Stein Kåre Kristiansen og tidligere Siv Jensen-rådgiver André Kolve.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media