Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nei-strateg med medalje

Navn: Kristen Nygaard Alder: 74 Yrke: Professor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter folkeavstemningen om EU i 1994 kastet han av seg den tvangstrøya han frivillig hadde iført seg seks år tidligere. Dermed kunne nei-generalen vie seg til sin andre lidenskap i livet, faget. Matematikeren hadde ennå mye ugjort som vitenskapsmann. Forleden vanket det selveste kommandørordenen av St. Olav på Kristen Nygaard og hans professorkollega Ole-Johan Dahl, for innsats for utvikling av datateknologi.

Dette var en heder for mange års hardt arbeid, og utmerkelsen knytter seg i første rekke til oppfinnelsen av SIMULA i 1967, dataspråket som er opphavet til alle de objektorienterte språk som tas i bruk når dagens komplekse dataprogram skal lages. Eller forklart slik at du og jeg forstår det; programmeringsspråket som gjør at vi ikke trenger å være datagenier for å ha glede av en PC. I dette fagmiljøet er Nygaard en lysende stjerne, med gode kontakter på steder som Silicon Valley i USA og andre lukkede rom der datateknologien utvikles.

Men vi som fortsatt slår med to fingrer på tastaturet holder Kristen Nygaard først og fremst for å være en brennende sjel. Et i mange henseende forslitt uttrykk, men på denne gamle Venstre-mannen med en sosialistsjel er det dekkende. Norske EU-motstandere hadde vært færre uten hans eruptive engasjement og enorme arbeidskapasitet. I 1970, 44 år gammel, var han leder for samordningsgruppa i Ungdomsfronten (!) mot EF. Og han ledet Opplysningsutvalget om Norge og EF, seinere barmhjertig omdøpt til Nei til EU, fra 1988 til våren 1995.

Vi er mange som husker ham fra utallige valgvaker, kanskje særlig fra stortingsvalget i 1993, der han rakk å innfinne seg flere steder i løpet av natta. Kledd, om ikke som en boms, så i hvert fall uten de ubekvemme dressene alle som skulle opp og fram her i livet hadde trædd på seg. Tett røykende og ivrig gestikulerende fant han diskusjonspartnere overalt. For da var det bare drøyt ett år igjen til hans livs slag, avstemningen i november 94.

Videre elegant var han heller aldri som politisk debattant, men Nygaard var nei-folkets strateg, han forutså den skjøre alliansen mellom sinte fiskere, bønder og den tvilende akademiske middelklasse. Og det var Nygaard som satte seg inn i tingene. Ingen EU-forkjemper eller motstander leste så mange dokumenter som ham.

Privat skulle han gjerne hatt bedre tid til å dyrke sin aller kjæreste hobby, fotografering. Også der har han trengt inn i fagets tekniske sider. Han har sagt at han ikke dukker opp ved neste EU-kamp. Men det er slett ikke sikkert det er sant.