Nei til 49 000 kr

Brutto månedslønn på 49000 og forsikringsdekning på 1,8 millioner kroner var ikke nok til å lokke norske åstedsgranskere fra Kripos til å etterforske krigsforbrytelser i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed måtte norske myndigheter beskjemmet bryte sitt løfte om hjelp til Krigsforbryterdomstolen i Haag.

Justisdepartementet er tydelig skuffet over at Kripos ikke kunne finne en eneste mann til å jobbe i tre- fire uker med å granske noen av de hundretalls åstedene for massakrer og krigsforbrytelser i Kosovo.

- Departementet har ikke mulighet til å gå ut over den generelle avtalen som allerede er forhandlet fram og som gjelder for alle tjenestemenn i internasjonale fredsbevarende oppdrag. Men det var ikke godt nok for Kripos, konstaterer informasjonskonsulent Roar Hanssen i Justisdepartementet.

Dårlig samvittighet

Utenriksdepartementet (UD) istemmet i går Justisdepartementes beklagelser og bestemte seg i stedet for å grave dypt i lommene. Departementet tok beskjemmet kontakt med Krigsforbryterdomstolen i Haag (ICTY) og beklaget at de ikke kunne stille de lovede etterforskerene til ICTYs disposisjon. I stedet lovet UD mer finansiell støtte til domstolens arbeid.

- Vi står fullt bak ICTYs arbeid politisk og økonomisk og har i dag gitt beskjed til ICTY at vi vil bidra med 300000 amerikanske dollar til ICTYs fond, sier UDs pressetalskvinne Hanne Marie Kårstad til Dagbladet.

Mister forsikring

Norge har for tida 24 polititjenestemenn i arbeid i Bosnia og 12 i Øst-Slavonia - og alle disse har godtatt vilkårene i den generelle avtalen for tjenestemenn på fredsbevarende oppdrag.

- Det som har vært problemet er tjenestemennenes forsikringsordninger, som forfaller når de reiser til Kosovo. Derfor må de tenke godt igjennom om de har personlig sikkerhet for seg og sine familier, sier forbundsleder Terje Ødegård i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.

Men Roger Berg i Justisdepartementet understreker at en egen statlig forsikring er innbakt i tilbudet til Kripos-etterforskerne. Denne forsikringen dekker erstatninger på opptil 1,8 millioner.

Justisdepartementet bekrefter at eventuelle privatforsikringer faller bort i ustabile Kosovo, siden området er kategorisert som en krigssone.