Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nei til å begrense innsamling av telefondata i Senatet

Republikanerne i USAs senat sørget for at en lovendring som ville ha begrenset den amerikanske sikkerhetstjenesten NSAs storskala innsamling av telefondata, ikke gikk gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loven, som har fått navnet USA Freedom Act, skulle tøyle landets etterretningsvirksomhet. Opplysningene om programmet som brukes i innsamlingen av telefondataene, ble avslørt av varsleren Edward Snowden, og utløste flere måneder med debatt om nødvendigheten og meningen med innsamlingen.

Lovendringene fikk imidlertid ikke de 60 stemmene som var nødvendig for at det skulle gå igjennom i Senatet, hvor Republikanerne har flertall. 58 senatorer stemte for, mens 42 stemte mot natt til onsdag norsk tid.

Republikanerne som stemte mot mener at en slik reform vil gjøre at USA ikke vil være godt nok beskyttet mot et terroristangrep.

Obama Resultatet er et nederlag for USAs president Barack Obama, som støttet lovendringene. Også en uvanlig koalisjon av demokrater og konservative republikanere som er bekymret for amerikanernes privatliv, ønsket endringene vedtatt.

Dersom lovendringene ble vedtatt ville den begrenset NSAs praksis med å samle inn bakgrunnsdata fra millioner av amerikaneres telefonsamtaler som ikke er mistenkt for noe kriminelt. Praksisen er en del av overvåkingen av mulige terrortrusler.

- Jeg er selvfølgelig skuffet etter avstemningen, sier senator og demokrat Patrick Leahy som stemte for forslaget.

Også store amerikanske teknologifirmaer ønsket loven vedtatt.

Patriot Act Fra januar vil Republikanerne ha flertall i Senatet og det er derfor usannsynlig at USA Freedom Act igjen vil komme på agendaen. Dataprogrammet kan imidlertid igjen komme under debatt når den nye Kongressen skal bestemme hvorvidt de skal fornye deler av antiterrorloven Patriot Act, som går ut i juni.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling