Nei til å begrense innsamling av telefondata i Senatet

Republikanerne i USAs senat sørget for at en lovendring som ville ha begrenset den amerikanske sikkerhetstjenesten NSAs storskala innsamling av telefondata, ikke gikk gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Loven, som har fått navnet USA Freedom Act, skulle tøyle landets etterretningsvirksomhet. Opplysningene om programmet som brukes i innsamlingen av telefondataene, ble avslørt av varsleren Edward Snowden, og utløste flere måneder med debatt om nødvendigheten og meningen med innsamlingen.

Lovendringene fikk imidlertid ikke de 60 stemmene som var nødvendig for at det skulle gå igjennom i Senatet, hvor Republikanerne har flertall. 58 senatorer stemte for, mens 42 stemte mot natt til onsdag norsk tid.

Republikanerne som stemte mot mener at en slik reform vil gjøre at USA ikke vil være godt nok beskyttet mot et terroristangrep.

Obama Resultatet er et nederlag for USAs president Barack Obama, som støttet lovendringene. Også en uvanlig koalisjon av demokrater og konservative republikanere som er bekymret for amerikanernes privatliv, ønsket endringene vedtatt.

Dersom lovendringene ble vedtatt ville den begrenset NSAs praksis med å samle inn bakgrunnsdata fra millioner av amerikaneres telefonsamtaler som ikke er mistenkt for noe kriminelt. Praksisen er en del av overvåkingen av mulige terrortrusler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer