Moskéangrepet i Bærum:

Nei til avhør - ja til observasjon

Terrorsiktede Philip Manshaus (21) vil ikke la seg avhøre onsdag, men vil la seg prejudisiell observasjon.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Etter planen skulle terrorsiktede Philip Manshaus (21) møte i et nytt politiavhør onsdag ettermiddag.

Det ønsker ikke lenger 21-åringen, opplyser hans forsvarer Unni Fries til NTB.

- Philip Manshaus har meddelt oss at han på det nåværende tidspunkt ikke lenger ønsker å møte i politiavhør. Han er imidlertid villig til å medvirke til en prejudisiell observasjon, opplyser Fries i en e-post.

Overfor Dagbladet forteller Fries at hun ikke kan utdype hvorfor Manshaus nå sier ja til en slik vurdering.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Emilie Rydning, Dagbladet TV Vis mer

Draps- og terrorsiktet

Manshaus er siktet for terror etter at han lørdag 10. august tok seg inn i Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum og løsnet skudd. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

Sist mandag ble han varetektsfengslet i fire uker.

Den terrorsiktede 21-åringen ble pågrepet i al-Noor-moskeen lørdag ettermiddag, og ønsket de første dagene ikke å la seg avhøre.

Først fredag i forrige uke fikk politiet gjennomført sitt første avhør. Også på lørdag ble Manshaus avhørt. Politiet uttalte da at de ikke planla nye avhør før onsdag denne uka.

Når neste avhør vil finne sted, er nå uvisst.

- Ville skremme

I lørdagens avhør forklarte den terrorsiktede 21-åringen at han ønsket å skremme muslimer i Norge, skrev Aftenposten.

- Manshaus er rolig og forklarer seg i store trekk i det vi kaller fri forklaring og uten at vi trenger å stille spørsmål, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby lørdag.

Politiet har tidligere opplyst at de har to hovedteorier for hvorfor 21-åringen valgte å ta livet av sin 17-år gamle stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

Den ene teorien er at Ihle-Hansen oppdaget hva broren var i ferd med å gjøre og forsøkte å stoppe ham. Den andre teorien er at drapet er direkte knyttet opp mot rase. Etter avhøret lørdag mente politiet at begge disse teoriene var styrket.

Stesøsteren ble adoptert fra Kina da hun var to år gammel.

Den terrorsiktede 21-åringen erkjenner de faktiske forhold, men nekter fremdeles straffskyld, opplyste forsvarer Unni Fries overfor Dagbladet fredag.