Nei til direkte nett-henrettelse

Henrettelsen av Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh skal likevel ikke sendes direkte på nettet, har den føderale domstolen i USA bestemt. Men liveforkjemperne nekter å gi seg. Nå anker de saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Firmaet Entertainment Network Inc (ENI) har jobbet hardt for å få direktesende henrettelsen over Internett. Saken ble behandlet i den føderale domstolen i USA i natt. Dommeren John Tinder var klar:

- Henrettelsen av Timothy McVeigh skal ikke sendes direkte på nettet.

Media får lov til å være til stede under henrettelsen, men det er ikke lov å sende lyd eller bilde direkte, bestemte dommer Tinder.

Direktør i ENI, David Marshlack, er ikke fornøyd med nattas dommeravgjørelse.

- Vi er svært overrasket over at dommer Tinder nekter oss å sende henrettelsen live, sier Marshlack til MSNBC.com. Firmaet vil anke saken til en høyere rettsinstans.

Vil hjelpe

ENI mener at publikum bør få se hvordan en henrettelse blir utført. De viser til den amerikanske grunnloven når de krever retten til å plassere et webkamera i henrettelsesrommet 16. mai.

- Vi mener at denne webdekningen kan hjelpe de mange amerikanerne som ble rasende og fikk traumer av den fryktelige kriminelle handlingen, skriver firmaet på sine internettsider.

Koster penger

For å hindre at barn ser henrettelsen på nettet, krever ENI at de skuelystne må belaste kredittkortene sine med rundt 20 kroner.

- Dette vil eliminere mindreårige, skriver ENI.

Pengene som kommer inn vil bli gitt til et veldedig formål.

ENI har en spørreundersøkelse på sine nettsider. Her stemmer leserne på om de vil se henrettelsen live eller ikke. 61 prosent av ENIs lesere ønsker at henrettelsen skal gå direkte på nettet.

- Tar feil

Mer enn 200 av de overlevende fra bombeattentatet får lov til å se henrettelsen på direkten i et lukket rom i Oklahoma City. Ti personer har fått tillatelse til å være i Indiana-fengselet under utførelsen. Langt flere ønsker å se 32-åringen miste livet. Begrunnelsen for at de ønsker å se McVeigh dø på direkten, er at dette kan gjøre slutt på traumer og sorg.

- Hvis folk tror at alt plutselig skal bli bra - at de kommer til å få en umiddelbar tilfredsstillelse ved å se mannen dø - da tar de nok feil, sier senator Brooks Douglass til CNN.

  • 186 mennesker ble drept da Timothy McVeigh bombet Alfred P. Murrah Federal Building i Oklahoma City i april 1995. Over 500 mennesker ble skadd.
  • McVeigh ble dømt og fikk dødsstraff for bombeattentatet. Henrettelsen er satt til den 16. mai.
  • Entertainment Network Inc.
GIFT: I denne senga skal McVeigh spennes fast før han henrettes med ei giftsprøyte 16. mai. <p>Foto: SCANPIX/AP