Nei til dommerhijab

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DOMMERHIJAB: Kvinner må gjerne bruke hijab på fritiden, i kassen på IKEA eller arbeidende på Ullevål sykehus. Men å akseptere hijab til dommerkappen, som til politiuniformen er atskillig mer problematisk. Nyheten om bred enighet i domstolsadministrasjonen om forbud mot hijab gleder meg derfor stort. Jeg er helt enig med direktør Tor Langbach som understreker at et hijab-nei handler om å opprettholde et objektivt rettssystem.

Det er på sin plass å poengtere domstolens uavhengighet. Det er selvsagt domstolsadministrasjonen selv, og verken storting eller regjering som har det avgjørende ordet om hijab skal nektes eller aksepteres. Et vedtak fattes ikke før etter at administrasjonen styrebehandler saken og sender den på høring. Jeg vil likevel benytte anledningen til å utdype min motstand i dette prinsipielle verdispørsmålet, mot hijabkledde fagdommere, som mot politikvinner med hodeplagg

Det viktigste først. Legitimitet. Dommere representerer den eneste legitime dømmende makt, mens politiet representerer eneste legitime håndhevende makt. Disse to yrkesgruppene skal handle på statens vegne, og kommer i situasjoner der det må megles mellom ulike samfunnsgrupper. Et hijab-nei her er altså helt nødvendig for å sikre en verdinøytral behandling innad, og en samlende domstol og et objektivt politivesen utad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer