Nei til dyrtid og korrupsjon

- Basta. Nok er nok, ropte demonstrantene som i går kveld forvandlet Rios sentrum til et folkehav.

PEPET UT: President Dilma Rousseff ble pepet ut da hun åpnet landets nye nasjonalstadion i Brasilia på lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix
PEPET UT: President Dilma Rousseff ble pepet ut da hun åpnet landets nye nasjonalstadion i Brasilia på lørdag. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Mer enn 100 000 viste sin avsky mot korrupte politikere og økte priser på busser og metro. Til sammen demonstrerte 240 000 i Brasils gater i går.

- Stjeler fra folket Det gikk et budskap ut på de sosiale medier om å innfinne seg i sentrum av Rio for å demonstrere mot økte priser på busser og metroen, men også å markere sin avsky overfor folkevalgte politikere, som stjeler fra folket.

- Jeg har aldri før demonstrert, men nå vil jeg vise at nok er nok. Vi kan ikke la politikere, som er kjent for å stjele fra folket, bare øke prisene på bussene. Jeg synes også at utbyggingen av Maracana er blitt alt for dyr, selv om jeg synes at fotball-VM blir bra for byen, forteller 18 år gamle Andera Leal til Dagbladet.

Hun er student ved det kjente universitet PUC i Rio.  

Folkelig støtte I går kveld var mer enn 100 000 mennesker samlet i Rios hovedgate Rio Branco, som går tvers gjennom sentrum av byen, og som har høye kontorbygg på begge sider. Ut av vinduene hang folk som ennå var på jobb.

Noen klappet, andre ropte støtteerklæringer, mens det ble kastet ut hvitt papir i ren solidaritet med demonstrantene. De var i alle aldre, men flest ungdom mellom 15-25 år.

De bar bannere og plakater med slagord som «Ikke noe parti representerer meg», «Nei til dyrtid», og «Nei til korrupte politikere».

Folkehavet beveget seg langsomt, og det hele minnet mer om et karnevalsopptog, enn en demonstrasjon. Det foregikk fredelig, et flertall var kledd i hvitt, og mange delte ut blomster til folk som bivånet det hele.

Men rundt klokka 20 forsøkte en gruppe, som ikke tilhørte flertallet, å ta seg inn i Rios folkevalgte forsamling. Det kom til slåsskamper med politiet, hvor 20 politi ble skadd i tillegg til ni demonstanter.

Det ble også gjort hærverk på flere historiske bygninger, to bankfilialer ble plyndret og et tiltalls demonstranter arrestert. Arrangørene av demonstrasjonen har fordømt de voldelige utslagene, og de understreket at dette er ungdom som ikke var i sentrum for å demonstrere mot dyrtid, men kun for å lage bråk.    

Økte priser Det som begynte for 14 dager siden i Sao Paulo, Brasils økonomiske lokomotiv, som en liten demonstrasjon rettet mot en prisøkning på 20 centavos, 60 øre, på byens busser, har siden spredd seg til 11 delstater. Det kan høres lite ut for en nordmann, men for en brasiliansk familie med en samlet gjennomsnittinntekt på kr 12 000 i måneden, utgjør utlegget til buss og metro 10 prosent av familiebudsjettet.

Dermed betyr en økning på 20 centavo mye for en brasilianer. Nok til å gå ut i gata og vise sin avsky og motstand.  Og det er politikerne som blir skyteskiven:

- Det er enkelt å se at vi har et folkelig opprør, som begynte med prisøkningen på busser og metro, men som nå også retter seg mot den vanvittige pengebruken på VM i 2014, forteller advokat Luiz Carlos Casado til avisa Globo.   

Ny generasjon Brasil har ikke sett maken til demonstasjoner siden 1992, da hundretusener gikk ut i gaten og forlangte at president Collor skulle gå av, som følge av korrupsjon. Den kjente statsviteren Alessandra Alde understreker at demonstrasjonene i dag er forskjellige for de store manifesteringene på 1960-talet:

- Ikke bare er det sosiopolitiske Brasil endret, men også hvordan ungdommen i dag organiserer seg. Sosiale medier er helt avgjørende, og mange ungdommer som aldri tidligere ville ha drømt om å gå ut i gatene for å demonstrer, lar seg nå mobilisere. Utvekslingen av informasjon er mer intens i dag og dermed når den flere grupper ungdom, forteller Alessandra Alde.

Hun får støtte av flere analytikere, som Paulo Kramer og Francisco Meira, som begge advarer poltikerne:

- Brasils folkevalgte må raskest mulig på banen og møte dramaet som nå skjer i landets gater.  

Dilma buet ut President Dilma Rousseff har det stridt om dagen. Ikke bare har hun falt åtte prosentpoeng på popularitetsbørsen, på grunn av den økte inflasjonen, men på lørdag opplevde hun alle politikeres mareritt. Da hun skulle åpne Confederations Cup på den nye Estadio Mane Garrincha i hovedstaden Brasilia, ble hun møtt med piping og buing.

Ikke bare inne på stadion, hvor Brasil og Japan skulle spille, men også utenfor arenaen som har kostet skattebetalerne 4,5 milliarder kroner. Alle som så på tv kunne se hvordan hun krympet seg, og aller helst ønsket å komme seg ut raskest mulig.

Nå sier hun i en kommentar at demonstasjonene som foregår i Brasils gater er lovlige, så lenge de foregår fredelig og innenfor demokratiets spillregler. Hun sendte ut erklæringen via en annen minister.  

VM i fare? Mange stiller spørsmålet om VM er i fare neste år, eller om demonstrasjonene er rettet mot Conderations Cup (prøve-VM) som pågår i disse dager? Svaret er ja og nei.

Ingen tror at VM er i fare, men demonstrantene har rettet sin vrede mot pengesluket og korrupte politikere. Nye Maracana stadion i Rio har en budsjettoverskridelse på 40 prosent og koster i dag 3,3 milliarder kroner.

Hvor pengene er blitt av? Jo, i lomma på utbyggere, politikere og noen byråkrater. Men Maracana er ikke et unntak, snarer tvert imot. Samtlige av de 12 arenaen som bygges har budsjettoverskridelser. 

TIL Å GRINA AV: Politiet bruker tåregass mot demonstranter i hovedstaden Brasilia i helga. (AP Photo/Agencia Brasil, Marcello Casal) Scanpix
TIL Å GRINA AV: Politiet bruker tåregass mot demonstranter i hovedstaden Brasilia i helga. (AP Photo/Agencia Brasil, Marcello Casal) Scanpix Vis mer