- Nei til eliteskoler

- Det sies at det ikke er fritt skolevalg i Norge i dag. Det er feil. Men det frie skolevalget gjelder bare for de rike, sier skoleminister Kristin Clemet til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går morges ble Høyres landsmøte reine vekkelsesmøtet under Clemets tale: Uten manus framførte hun en halvtimes fyrverkeri som utløste stående trampeklapp. Det er ingen som helst tvil om at hensikten er å revolusjonere norsk skole.

Clemets mål er å gjøre den offentlige skolen så god at barna har lyst til å gå på den, og foreldre til å velge den.

- Skolen skal ikke gjøres til et marked: Mitt ideal er en skole for alle, som gir alle - fattig og rik - mulighet til å bli et selvstendig og dannet menneske, sier Clemet.

Nei til elite

- Den offentlige skolen har ikke rettferdige konkurransevilkår i dag. Det skal den få, slik at alle får samme sjanse til å velge den skolen som passer best for dem.

Stikkordene er valgfrihet, kvalitetsvurdering og et nytt finansieringssystem - en offentlig skole som fortsatt skal være finansiert av skattepenger. Clemet påpeker at økende tilstrømming til kostbare internasjonale skoler er et tydelig faresignal om at bare de rikeste kan og vil velge i det skoletilbudet som finnes i dag.

- Samtidig er det et statistisk faktum at mange ressurssterke foreldre med barn som skal begynne på skolen, flytter til et miljø og en skole som de tror er bra for barna.

- Men jeg vil ikke bidra til å utvikle engelske eliteskoler i Norge, sier Clemet.

Bedre lærere

Hun sier at skolen skal være så åpen at vi får innsyn i de tjenestene skolen skal yte oss, slik at vi kan gå til en annen skole om vi er misfornøyd med tjenestene som leveres.

- Vi skal stille krav til skolen, men skolen skal også stille krav til sine eiere. I dag handler kommunestyredebatter om skole i hovedsak om budsjetter. De burde handle om kunnskap og utvikling, sier Clemet.

Hun mener det bare er en svak sammenheng mellom ressurser og resultater i den norske skolen.