Nei til EU - ja til EM

ROTTERDAM (Dagbladet): Natt til mandag på Kiel-ferja er normalt en meditativ affære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Småfattige tyskere på vei fra taxfreebutikken til lugaren på laveste dekk for å spise niste mens de fordøyer inntrykkene av natur og kultur utenfor EU. Smårike nordmenn på vei fra en rederlugar til rulettbordet hvor de fra skjortelomma henter fram tusenlapper i cowboyrull. Det er for eksempel ikke normalt på vei til Kiel å møte uniformerte horder som ved første øyekast likner middelaldrende rødruss. Men det røde kostymet er den norske landslagsdrakta, og at heisaturen ikke skjer på impuls, ser man av fippskjegget alle åtte passasjerene har anlagt, og dessuten hårfargen i rødt, hvitt og blått. Kors på halsen, eller i dette tilfelle munnen.

  • - Er de dine? spør en av dem og peker på en stabel 500-kronerssjetonger som han vekslet til seg for tre minutter siden, og som han taper tre minutter seinere. Et sted nede i skipet venter bobiler, motorsykler og Audier på å bringe supporterne til Rotterdam. Ansatte på tyske veikroer må ha dannet seg et bilde av nordmenn som forsagte, rødøyde skapninger, men det er dagen derpå. Noen timer tidligere ble halve sjette dekk vekket av en landslagskledt nordmann som fra strupen utstøtte gurglende orrhanelyder når han ikke hamret på vilkårlige lugardører og hylte: - Er det noen som vil pule?
  • Men på Feyenoord stadion er det alvor og lettøl. Og nå kommer kostymene mer til sin rett. Foran meg sitter to unge hollendere som etter hvert lar seg imponere mer av de norske supporterne på tribunen over dem enn av spillet på gresset foran dem. «Den karnevalistiske tilskuerformen har utviklet seg i Nord-Europa fra tidlig 80-tall,» skriver forskeren Richard Giulianotti i boka «Football - a Sociology of the Global Game» (1999). «Disse supporterne er kjent for å følge sine landslag i mesterskap utenlands på en uvanlig avslappet, godhjertet, sjenerøs og fargerik måte,» fortsetter sosiologen og nevner blant andre Drillos.
  • Agderposten, på sin side, melder at 3000 austegder er på vei til EM. 3000 - fra et av landets minst befolkede, mest EU-skeptiske og fotballmessig sett dårligste fylker. I Holland blir de elsket, dels for sine kostymer og sitt gode lynne, dels fordi hollendere generelt er elskelige. Vel hjemme i Norge og på Sørlandet i juli vil de forsøke å huske hvorfor de stemte nei i 1994. Norsk suksess i sluttspillet vil kunne avleses på høstens EU-galluper. Etter seieren over Spania vil kanskje den karnevalistiske innstillingen også bre seg til de elleve som dropper landslagsdrakta etter kampslutt.

Forfatteren Håvard Rem følger fotball-EM for Dagbladet fra sin bobil.