<strong>NEI BLIR JA:</strong>  Det spørs om disse EU-motstanderne endrer mening, men fjertallet mener vi bør søke EU medlemsskap om EØS avtalen ryker. Arkivfoto: Scanpix
NEI BLIR JA: Det spørs om disse EU-motstanderne endrer mening, men fjertallet mener vi bør søke EU medlemsskap om EØS avtalen ryker. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Nei til EU kan bli ja

Hvis EØS-avtalen ryker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 (Dagbladet.no): Norge bør ikke søke EU-medlemskap selv om Island om kort tid kan komme til å gjøre det, mener et solid flertall av velgerne.

Men dersom EØS-avtalen faller bort, tipper flertallet til fordel for EU-medlemskap, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Europabevegelsen.

— Det er ikke overraskende at islandsk medlemskap ikke er avgjørende for nordmenns holdninger til EU. Vi har ikke regnet med noe islandsk sug. Men målingen viser også at et flertall av befolkningen ser EU-medlemskap som alternativ til EØS. Hvis konsekvensen blir at EØS-avtalen svekkes eller ryker, da skjer det en holdningsendring. EØS består av Norge, Island og Lichtenstein. Dersom Island går inn i EU, settes EØS-avtalen i spill, og vi får en ny situasjon for Norge som politikerne må forholde seg til, sier generalsekretær i Europabevegelsen, Grete Berget, til Dagbladet.

Hun sier hun ikke vil bli overrasket om Island sender en EU-søknad allerede i februar.

Nei fra kvinner og unge
Europabevegelsen stilt følgende spørsmål like før årsskiftet:

«De fleste tror at Island kommer til å søke medlemskap i EU neste år. Dersom Island gjør det, mener du Norge også bør søke?»

Tross føringen i spørsmålet svarer 57,3 prosent nei, 33, 2 prosent svarer ja, mens 9,4 prosent svarer vet ikke. EU-motstanden er særlig sterk blant kvinner og unge i alderen 15-29 år med en nei-prosent på henholdsvis 61,6 prosent og 61,8 prosent.

Men hvis EØS-avtalen faller bort, mener 47,2 prosent at Norge bør søke EU-medlemskap, 41 prosent sier nei, mens 11, 8 prosent ikke vet.

Blant kvinner og ungdom er nei-motstanden fortsatt sterk: Dersom EØS-avtalen skulle falle bort, mener 41, 9 prosent av kvinnene at Norge bør søke medlemskap, mens 42, 6 prosent mener at Norge likevel bør stå utenfor EU. For velgere i alderen 15-29 år er de tilsvarende tall 41,4 prosent og 43, 1 prosent.

Undersøkelsen viser også at EU-motstanden er særlig rotfestet i Trøndelag og Nord-Norge. Sp-representant Åslaug Haga som sammen med nei-kolleger fra Sp og SV har besøkt Island denne uka, er ikke overrasket over at norske velgere vil stå utenfor EU selv om Island skulle velge medlemskap.

Påvirkes ikke
—?Vi har heller ikke tidligere sett at disse «sugene», enten det var svenskesug, finskesug eller eurosug, har påvirket det norske folk.

Vi har lang erfaring med å diskutere medlemskapsspørsmålet i Norge, og selv om det kommer stadig nye generasjoner til, ligger det mye kunnskap nedfelt i folk fra debattene i 1972 og 1994. Det skal mye til for at en stemningsbølge tar Norge på samme måte som på Island, sier Haga.

Desperat
Hun bekrefter at hun opplever en ja-vind på sagaøya. —?Island er i en så pass desperat situasjon at folk etterlyser store grep. Da kan man forståelse for at de vil teste ut EU. Samtidig opplever jeg at det begynner å komme mer realisme inn i diskusjonen der de ser på konsekvensene av medlemskap, ikke minst for fiskeriene, sier Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer