Nei til fri hasj

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge har noen av de strengeste straffene for narkotikaforbrytelser i Europa. Samtidig bare øker antall overdosedødsfall, mens heroin og andre harde stoffer oversvømmer markedet både i Oslo og andre steder i landet.
  • En av de fremste spesialistene på rusproblematikken, overlege Hans Olav Fekjær, som har arbeidet som rusforsker i over 30 år og er overlege ved Blå Kors-klinikken i Oslo, uttaler til Dagsavisen at han tror hasj og marihuana kan bli legalisert i Norge i løpet av ti år. Han sier ingenting om hvorvidt han mener dette er ønskelig, han peker bare på at det går mot legalisering på Kontinentet, og at de nordiske landene i så fall må følge etter.
  • Men han benytter anledningen til å kritisere Norges narkotikapolitikk, der det er liten eller ingen sammenheng mellom forskningsresultater og lovene. Det kan heller ikke herske tvil om at en politikk som betrakter syke, behandlingstrengende mennesker som kriminelle, må bli feilslått.
  • Det narkotikafrie samfunnet er en utopi. Selv ikke strengere straffereaksjon for å smugle narkotika enn for å begå drap, kan rokke ved det faktum. Heller ikke tvungen behandling av de narkomane hjelper. Men behandlingsvillige står i kø for å komme inn på institusjonene.
  • Vi vil ikke gå inn for fri hasj. Men vi vil peke på nødvendigheten av å drøfte en narkotikapolitikk som åpenbart har slått feil. Det er på høy tid at regjeringen finner på noe annet enn å foreslå enda mer av den medisinen som ikke virker. Aldri har det vært flere overdosedødsfall i Norge. Det kunne hende at de også har sammenheng med den ensidige kriminaliseringen av de narkomane.
  • Professor i krimininologi Nils Christie har i mange år engasjert seg mot vår narkotikapolitikk. Til Dagsavisen påpeker han at det er livsfarlig å møte et sosialt problem som narkotika med krig. Dette skulle være opplagt for noen hver. Hvis vi ikke skal ha krig, må vi finne løsningsmulighetene gjennom en åpen og kritisk debatt. Den ønsker vi velkommen.