Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nei til Hamsun-tårn

HAMSUND på Hamarøy (Dagbladet): - Hamsuns diktning er vår felles skatt, men spar oss for dette svarte, skeive sjokk-huset, ber naboene på Hamarøy. Sindige nordlendinger tar et oppgjør med kultureliten og eksperimentelle arkitekter som akter å plassere et høyt, svart tårn midt i den storslåtte naturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen har spurt folket på Hamsund om de vil ha arkitekt Steven Holls svært originale utkast til Hamsun-senter.

- Spennende, mener fagfolk, som ser noe «hamsunsk» i de skeive vinklene og dystre fasadene.

- Hvorfor kan ikke det som er originalt, også være pent? Hvorfor må det originale alltid være så forbasket stygt? spør kjøpmann Arne Ekløv Johansen, som blir nærmeste nabo til senteret.

Det meste rundt Knut Hamsun vekker strid - hans forfatterskap, hans mangfoldige personlighet, hans privatliv, hans tragiske feilsteg under krigen. Nå vekker også minnesmerket over den store forfatteren krangel.

Utkastet til Hamsun-senter er foreløpig tatt i bruk som tappekran på den lokale puben. Spørsmålet er om det noen gang blir bygd i full størrelse.

Marianne Hamsun negativ

Lokalt på Hamarøy mener de fleste at det høye, mørke bygget ikke passer inn i naturen.

- Det er så stygt at det vil trekke til seg turister og nysgjerrige bare av den grunn, mener Håkon Hartvigsen på Hamsund.

Hamsun-senteret er naturlig nok det store samtaleemnet blant deltakerne på Hamsun-dagene, som nå avvikles på Oppeid, der garden Skogheim - hvor dikteren levde en periode i sitt voksne liv - ligger.

Marianne Hamsun, dikterens svigerdatter, deltar på arrangementet og har som alle sterke meninger om arkitektens provoserende utkast.

- Ta til vettet, legg bort denne modellen. Bygg et senter her ved Skogheim. Han hadde bare en ulykkelig barndom på Hamsund, sier Marianne Hamsun til Dagbladet.

- Han er vår

Slike uttalelser er for Hamsund-innbyggerne som å sette en fyrstikk borttil et lager med dynamitt.

- Det var her på Hamsund han lå på enga og rablet med pekefingeren over himmelen. Han vantrivdes på Skogheim. Knut Hamsun er vår, ingen tilreisende spør etter dikteren på Skogheim. Det er hit de kommer for å ære ham, hevder innbyggerne på dikterens barndomssted og håper inderlig at senteret reises på Hamsund. Men at det blir et annet bygg enn Steven Holls utkast.

- Vi forstår ikke kunst på dette planet. Arkitekt Steven Holl er kanskje forut for sin tid, heller ikke Munch eller Picasso høstet ære i sin samtid. Men vi er ikke modne for dette, sier de.

Marianne Hamsun er skråsikker på at dikteren sjøl aldri ville ha godkjent den mørke, skakke bygningen.

- Er du gal? Han var jo så konservativ når det gjaldt byggestil, sier hun til Dagbladet, og rister lett på hodet over rabalderet.