Nei til importforbud

Statsministeren vil ikke innføre importforbud på mat for å hindre spredningen av munn- og klovsyke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble klart etter et møte på statsministerens kontor i kveld. Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen, og resten av regjeringen vurderte å innføre et importforbud på mat etter den siste ukens frykt for spredning av munn- og klovsyke. Danmark innførte tidligere i dag importforbud på mat.

På møtet deltok blant andre direktør for Statens dyrehelsetilsyn, Eivind Liven og tolldirektør, Marit Wiig.

Presset for å innføre et importforbud har tiltatt i styrke utover mandagen. Både Kjell Magne Bondevik og Carl I. Hagen har uttalt at de vil ha et absolutt forbud mot import av kjøtt til Norge.

Verken Frankrike, Belgia eller Danmark har fått bevist at munn- og klovsyken har spredd seg til kontinentet. Det var en av betingelsene regjeringen hadde satt for å innføre et importforbud.

I Storbritannia er det nå påvist 75 tilfeller av munn- og klovsyke, og tusenvis av dyr er blitt avlivet og brent etter det første utbruddet. Storbritannia har stanset all import av kjøtt og levende dyr. I de fleste europeiske land er det nå strenge kontrollrutiner for mennesker som reiser.

NEDSLAKTING: På de britiske øyer påvises det stadig nye tilfeller av dyrepest. På kontinentet er det så langt ikke på vist tilfeller.