- Nei til Irak-krig

BERLIN (Dagbladet): Med et blankt nei til tysk deltakelse i en militæraksjon mot Irak slår forbundskansler Gerhard Schröder (58) knockout på utfordreren Edmund Stoiber (60) før valget om to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i vurderingen av sympati, sakkunnskap og troverdighet øker Schröder dramatisk forspranget på sin konservative utfordrer, viser meningsmålingene som ble gjort etter at de to rivalene i går kveld møttes til den andre og siste fjernsynsduellen foran forbundsdagsvalget.

Så likt som de to kanslerkandidatene har ligget de siste dagene og ukene, kan debatten i går kveld være vendepunktet som sikrer Schröder seieren ved valget.

Pågående

Mens Schröder ble kritisert for å ha vært for tilbakeholden i den forrige TV-duellen, var han langt mer pågående denne gang. Ved at han overtok initiativet, lokket han ved flere anledninger Stoiber til å miste hodet.

En rundspørring som instituttet Infratest/Dimap foretok for de statlige fjernsynskanalene ARD og ZDF, som sendte duellen, viser at Schröder virket mest overbevisende på 50 prosent av seerne. Bare 28 prosent holdt Stoiber som vinner. De øvrige hadde ikke tatt standpunkt.

Sammenliknet med TV-duellen for to uker siden hadde Schröder en framgang på seks prosent, mens Stoiber måtte døyve en liten tilbakegang.

Blant velgerne i det tidligere DDR viste målingen 58- 21 i Schröders favør. Her scorer Schröder både på sin opptreden etter flomkatastrofen i august og på sitt bastante nei til amerikanske planer om å styrte Saddam.

Ikke ja og amen

- Det kommer ikke på tale at tyske styrker under noen omstendigheter deltar i en aksjon i Irak. Vennskapet med USA betyr ikke at vi skal si ja og amen når president George W. Bush har gått ut over formålet til alliansen mot terrorismen, understreket Schröder.

Han avviste at denne holdningen vil bli endret etter valget, slik mange politiske kommentatorer har hevdet.

Blant seere som ble intervjuet etter TV-duellen, hersket en klar oppfatning om at Gerhard Schröder scoret på at han avslørte at han også har ironi og humor. Edmund Stoiber ble kritisert fordi han opptrer belærende uansett om han snakker om utenrikspolitikk eller favorittemaet arbeidsløshet.

<B>DUELL:</B> Forbundskansler Gerhard Schröder skapte seg et klart overtak på valgmotstander Edmund Stoiber etter gårsdagens TV-duell.