NEI til jente-rom

NEI! Vi ønsker ikke å ha egne rom for jenter og dumme spørsmål, sier Dagbladet :på nettets lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommens IT-forum vil gjøre noe med den lave andelen jenter som velger datautdanning. For å forebygge sperrer hos jenter vil de opprette egne rom for jenter og dumme spørsmål.

Men etter å ha spurt Dagbladet :på nettets lesere, er dommen klar: Nei, nei og atter nei, mente 82 prosent av leserne.

Her er noen av begrunnelsene:

Skap heller interesse

- For å øke jenteandelen i datafag, tror jeg det er mye viktigere å skape interesse for realfag på et tidlig tidspunkt (ungdoms-og videregående skole), slik at jenter har basale bakgrunnskunnskaper på disse områdene.

Helene

Heller opplæring

- Jeg tror at det er for sent å gi jenter egne datarom ved høyere utdanning. Man burde heller satse mye mer paa opplæring/innføring av data tidligere, dvs på grunnskolenivaa.

GA

Må fungere med menn

Jenter må lære seg å fungere sammen med menn, deriblant å kunne stille spørsmål uten å føle seg dumme. Spesialbehandlig av kvinner går for langt innen mange områder, istedet for å konsentrere innsatsen der det virkelig trengs; Kvinners mulighet til å kombinere karriere og barn.

Berit

Unaturlig skille

1 Det vil føre til unaturlig skille mellom studentene.

2 Som studentlærer i informatikk ved UiO vet jeg at det ikke er rette måten å gi jenter bedre selvtillit paa. Det må man gjøre gjennom kunnskap, ikke ved å skille jentene ut (og på den måten ta fra dem muligheter til

utvikling).

Det som kan hjelpe er den samme gamle leksa; tidlig holdningskapende arbeid rettet mot jenter og naturfag.

Kjønnsdiskriminerende

En følge er kjønnsdiskriminerende effekt ved at man oppfatter damer som dumme i og med at de favoriseres, og to; hva med 'dumme' gutter?

Kunnskap er fritt tilgjengelig, og handler mer om kulturbarrierer grupper i mellom, uten at disse utelukkende preges av det ene kjønn.

En gruppes favorisering vil selvsagt øke dens representasjon, og er uavhengig av dens bestående, jenter som gutter, 'dumme' som 'flinke'.

Bjoern Thomas Leek

Lettere å være dum når gutta er borte

18 prosent av leserne mente imidlertid at et datarom for jenter er på sin plass:

Bort fra nerdene

- Det er mye lettere å stille spørsmål når det ikke finne 'allvitende' gutter tilstede og dømmer deg.

Data faget har for mye mynter om nerder og koble mot gutter. Dermed jenter har ikkje særlige mye lyst til å ta utdanning innen i data-området,selv om data handler om mye annet enn de mynter.

Derfor det er veldig viktig at jenter får mulighet til å diskutere problemstillinger rundt selv faget.

Trenger jenterom

Siden mange jenter tror på data er gutte fag, tørre ikkje fleste jentene prøve å lære seg data fordi de er redd for det dumme seg ut blant de guttene. Dermed egen rom for jenter gi mer mulighet og rom for jentene for å

stille spørsmål.

Chandini

Savner jenter

Nå er det nå engang slik at vi gutter som driver med data, faktisk savner jenter i disse miljøene, så hvis egne datarom for jenter kan være med på å øke andelen, ønsker ihvertfall jeg tiltaket velkommen.

Harald

Må være lov å være dum

Alle kan lære databehandling, men ikke alle har lært alt fra de var 8 år gamle. Derfor må det være lov å være 'dum' og stille dumme spørsmål et sted, ellers kommer man aldri videre! Ofte er det gutter som kan alt (eller i

hvertfall gir inntrykk av det) og som jente blir det enklere å ti stille og heller forsøke seg på egen hånd enn å avsløre hvor 'håpløs' man er ved å spørre. En 'dum' jente blir oppfattet som tusen ganger teitere enn en 'dum'

gutt, i hvertfall innen data!

Problemet er bare at du lærer mye hurtigere ved å samarbeide med/spørre andre, enn ved å lese en manual fra perm til perm.

Hilde Haakensen

Krever andre svar

Tror ikke jentene har satt seg inn i dataverdenen slik som mange gutter gjør, de prøver ut ting, og får ting til å fungere. Det gjør ikke jentene, de vil mere vite litt hvorfor, så hvis de spør en gutt får til alt innen

f.eks det programmet en skal lære om, så er det langt i fra alt han kan forklare hvorfor og slikt, bare hvordan.. ...og det er ofte ikke godt nok svar....

Roar Idsøe