Nei til kraftutbygging i Øvre Otta

Olje- og energiminister Marit Arnstad (Sp) har avslått søknaden om konsesjon for kraftutbygging i Øvre Otta. Regjeringen prioriterte hensynet til natur og miljø da den sa nei til det som kunne blitt 90-årenes største vannkraftprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utbyggingen ville tilsvart to Altakraftverk, og kraftverkmotstanderne mener en utbygging med magasiner, kraftlinjer og anleggsveier vil være et alvorlig naturinngrep i randsonen til den planlagte Reinheimen nasjonalpark.

Samlet vurdering

- Det er ut fra en samlet vurdering, hvor vi har veid hensynet til natur og miljø opp mot den økte krafttilgangen en utbygging vil gi, at vi har avslått søknaden. Departementet mener at det ikke er nødvendig med en utbygging i Otta for å opprettholde kraftbalansen og synes vi heller bør satse på utbygginger av mindre konfliktfylte vassdrag, sier Marit Arnstad til NTB.

  Hun ønsker at Norge også skal satse på alternativer til vannkraftutbygging, og understreker samtidig at veksten i nordmenns energiforbruk de siste årene ikke kan fortsette.

To milliarder

Arnstad vil ikke si hvilke enkeltargumenter som har veid tyngst når departementet har avslått søknaden.

  - Konsesjonssøkerne har mulighet for å bringe saken inn for Stortinget. Dersom de velger å gjøre det, vil vi lage en stortingsmelding hvor vi redegjør for departementets syn. Før det eventuelt skjer, ønsker jeg ikke å gå i detaljer, sier hun.

  Opplandskraft, Tafjord Kraft og Glommenes og Laagens Brukseierforening søkte i 1996 om konsesjoner for utbygging og drift av Glitra og Øyberget i Øvre Otta. Utbyggingen ville kostet i underkant av 2 milliarder kroner, og konsesjonssøkerne håpet på byggestart i 1999.

  Norges vassdrags- og energiverk (NVE) har anbefalt konsesjon ut fra at en utbygging vil gi en kraftproduksjon på 1000 gigawatt-timer til en rimelig kostnad. En utbygging vil dessuten være et viktig bidrag til kraftforsyningen i årene etter 2000, mener NVE.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer