Nei til menn uten status

Kvinner blir stadig mer kresne. De velger bort menn med lav utdannelse som tjener dårlig. Denne gruppen menn faller igjennom både som familiefedre og på arbeidsmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Finner ham ikke på RimiI stedet for å ende med en slik mann, velger kvinner med høy utdanning å leve alene.

Forskerne tror dette er fordi de stiller høyere krav og derfor har problemer med å finne en «verdig» partner.

Det omfattende datamaterialet som er bearbeidet av Statistisk sentralbyrå (SSB) i forbindelse med forskningsprosjektet «Levekår i støpeskjeen» viser at kvinner er blitt stadig mer kresne i sitt valg av samlivspartner. Inntredenen på arbeidsmarkedet, samt velferdsordninger for enslige forsørgere, har gjort at kvinner har anledning til å velge i større grad enn tidligere.

Får aldri dame


Det betyr at en økende gruppe menn aldri får seg dame, og heller ikke et familieliv. Eller som forsker Kari Skrede sier det:

- Kvinner er åpenbart blitt mer selektive.

Gruppa som ikke duger i kvinners øyne, har lav utdannelse samtidig som de har lave inntekter. Andelen som er i denne gruppa utgjør hele ti prosent av årskullene 1961 og 1975, som er de SSB har sett nærmere på. Menn med lav utdannelse, men som likevel tjener godt, er derimot fortsatt interessante livsledsagere for kvinner.

- Det virker som om det for en gruppe lavt utdannede menn er blitt vanskeligere å stifte familie. Har en mann lav utdannelse, må han tjene godt for å bli valgt som partner og forsørger, sier forsker Kari Skrede ved Statistisk sentralbyrå.

Veien til døra kort


Det er omfattende data SSB har gjennomgått for å vise disse tendensene. Utdanning og inntekt er koblet opp mot hvem som mottar barnetrygd og hvem som får forsørgerfradrag. Fedrene i dette utvalget er altså de som bor sammen med barna - ikke nødvendigvis den biologiske faren.

Skrede understreker at forskerne ennå ikke vet når kvinnene velger bort disse mennene. Men man antar at noen aldri blir valgt, mens andre blir gift/samboende, men skilt etter kort tid. Dette skal SSB undersøke videre.

- Kvinnene har fått flere valgmuligheter og dermed stiller de større krav til et tilfredsstillende familieliv. Flere alternativer har gjort veien til døra kortere, sier Skrede.

Felles prosjekt


Velutdannede menn lykkes på familiefronten: De lever i stor grad i parforhold med barn. Det er de som ikke lever i en familiesituasjon som faller utenom. Dataene viser altså en sterk sammenheng mellom å lykkes hjemme og det å lykkes i arbeidslivet. Det gjør at Skrede ser optimistisk på situasjonen. Hun tror nemlig en forandring er på gang:

- Menn og kvinner er blitt mer avhengige av hverandre økonomisk. Det er ikke lenger mannen som kommer hjem med pengene. Derfor må mannen - hvis han skal lykkes - også investere i familien. Menn blir nærmest tvunget til å være verdige og likestilte partnere. Det kan føre til at likestillingsprosessen etter hvert kan bli et felles prosjekt for både kvinner og menn, mener hun.

Pent brukt


Det fenomenet at velutdannede kvinner i økende grad ikke finner en samlivspartner, tror forskerne skyldes at de stiller høyere krav. Fenomenet forsterkes ved at kvinner som hovedregel velger menn med like lang eller lenger utdannelse enn dem selv, samtidig som menn velger kvinner med lavere utdannelse enn dem selv.

Når såpass mange kvinner har høy utdannelse, blir det grovt sett et par grupper til overs: menn med lav utdannelse og kvinner med høy utdannelse. Det som avdemper dette fenomenet er at resirkuleringen på samlivsmarkedet er høy.

- Pent brukte partnere er jo også etterspurte, konstaterer Skrede.

«Har en mann lav utdannelse, må han tjene godt for å bli valgt som partner og forsørger.»

Kari Skrede, forsker


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer