-  Nei til muslimer på vidda

Blir naturopplevelsen dårligere av å møte innvandrere på fjellet eller i skiløypa? Debatten raser blant friluftsfolket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før jul startet debatten «innvandrer på fjelltur» på nettstedet Fjellforum, som er et møtested for fjell og friluftsfolk. Personen som startet debatten, undres over hvorfor innvandrere så godt som aldri er å se på hytter eller på fjellturer.

Etter at det denne uka ble postet flere innlegg der friluftsfolk gir uttrykk for at naturopplevelsen blir forringet av å møte innvandrere på tur, har debatten tatt av.

-  Et norsk sus

«Jeg har aldri savnet innvandrere i fjellet», skriver «Tom», og utdyper i et seinere innlegg:

«Jeg personlig har et behov for å komme tilbake til røttene, tradisjonene, det norske folks historie ... Mitt hovedpoeng var og er at jeg på fjellet på en måte føler et historisk sus, et norsk sus. Det er noe trygt og godt over det, og det blir stadig mer verdifullt ettersom globaliseringen forandrer samfunnet nede i Oslo radikalt på kort tid.»

Svarene har ikke latt vente på seg:

«Det hadde vært flott hvis urbefolkningen på Rhodos hadde samme innstilling», svarer «Yardbird» irritert.

Også danske fjellentusiaster har kastet seg inn i debatten, og frykter for globaliseringens følger for de norske turisthyttene:

 REAGERER: Norsk-pakistanske Shahzad Rana liker å gå på ski. Han stiller seg uforstående til at noen ikke ønsker mørkhudede personer i fjellet. Dette bildet er tatt i forbindelse med Birkebeineren. Foto: Torbjørn Grønning
REAGERER: Norsk-pakistanske Shahzad Rana liker å gå på ski. Han stiller seg uforstående til at noen ikke ønsker mørkhudede personer i fjellet. Dette bildet er tatt i forbindelse med Birkebeineren. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

«Hvis de (muslimene) får lyst til å dra til fjells, kan en godt frykte om selvbetjeningssystemet består», skriver danske Bjarne Lindholdt.

Debatten friluftsfolket imellom har til tider vært så frisk at nettstedets moderator («Odin») har sett seg nødt til å bryte inn for å be om at debattantene toner ned personangrepene.

-  Vi ønsker selvfølgelig at alle skal bruke naturen, sier Anne Mari Aamelfot Hjelle i Turistforeningen. Hun forteller blant annet om prosjektene «500 pakistanere på Galdhøpiggen» og «1000 pakistanere i skogen».

-  Sprøtt

Shahzad Rana har tidligere gjort seg bemerket ved å være eneste norsk-pakistaner i sporet under Birkebeineren.

-  Hva er det du sier? At fjellturen blir noe mindre særnorsk av at ikke-vestlige benytter seg av naturen, er helt sprøtt, sier han.

-  Vi har noe i Norge som heter allemannsretten, tilføyer Rana.