Nei til naziforbud

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil ikke ha en egen straffebestemmelse mot bruk av nazistiske og rasistiske symboler og tegn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Busch foreslår likevel en straff på inntil to års fengsel for offentlig bruk av symboler som har karakter av hets på bakgrunn av rase, tro, hudfarge, nasjonalitet eller etnisitet.

Dette går fram av et høringsnotat fra riksadvokaten til Justisdepartementet. Bakgrunnen for forslaget om straff for bruk av disse symbolene, er drapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia i Oslo i januar.

Flere nynazister er siktet i saken. Etter det Dagbladet forstår, vil minst to bli tiltalt for drapet, som kan være rasistisk motivert.

Skepsis

Riksadvokat Busch skriver at han i utgangspunktet så med sympati på tanken om et forbud mot bruk av nazistiske symboler.

- Men etter en nærmere og mer prinsipiell overveielse ser jeg nå med en viss skepsis på en slik straffebestemmelse, sier han.

Det innebærer likevel ikke at riksadvokaten ikke ser behov for strafferettslig å kunne ramme symbolbruk som, ofte i kombinasjon med utsagn eller annen atferd, får karakter av hets og trakassering.

- Vi mener at det kan være vel så hensiktsmessig å oppnå dette gjennom en endring av straffelovens paragraf 135a (den såkalte rasismeparagrafen, red. anm.), skriver Busch.

Lite brukt

Riksadvokaten foreslår på denne bakgrunn en alternativ lovtekst til dagens 135a-paragraf. Det innebærer at symboler og tegn likestilles med straffbare uttalelser.

Ifølge Busch er det i dag neppe over 200 personer i Norge som er villige til å bruke nazistiske og/eller rasistiske symboler.

- Det er sannsynligvis en vesentlig større gruppe som et langt stykke på vei deler nynazistenes oppfatninger, men som sprer sitt budskap på en mer polert og mindre provoserende måte, skriver Busch.

IKKE LOV: Bruk av nazisymboler vil kunne straffes - hvis det brukes i sammenheng med hets og trakassering. Disse nazistene er medlemmer av amerikanske Ku Klux Klan.