NORSK JUL - LIKEVEL:  Ingunn Røiseland har fått kvittering fra ordføreren på at hun har levert pass, personnumer og sin egen uavhengighetserklæring. Hun må likevel belage seg på en jul som norsk statsborger denne gangen også. FOTO: PER FLÅTHE / DAGBLADET.
NORSK JUL - LIKEVEL: Ingunn Røiseland har fått kvittering fra ordføreren på at hun har levert pass, personnumer og sin egen uavhengighetserklæring. Hun må likevel belage seg på en jul som norsk statsborger denne gangen også. FOTO: PER FLÅTHE / DAGBLADET.Vis mer

Nei til Norge: søknad avslått

Ingunn (48) leverte uavhengighetserklæring. Rekordrask saksbehandling i UDI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Smilende poserer Ingunn Røiseland (48) for Telemarksavisas fotograf på ordførerkontoret i hjembyen Skien når hun skal avlevere sitt norsk pass, frasi seg sitt norske statsborgerskap og samtidig legge fram sin egen uavhengighetserklæring - Ingunns uavhenghetserklæring.

En tilsynelatende litt mer skeptisk ordfører Hedda Foss Kive (Ap) signerer på at hun har mottatt pass og papirer fra kjerringa mot strømmen.

I fjor var det om lag 15 000 personer som søkte om å BLI norsk statsborger.  Det var ingen som ville gå fra å være norsk til å bli statsløs.

Røiseland - blant annet språklærer, reisebyråeier og engleskole-leder - ville ikke kommunisere muntlig på telefon med Dagbladet tidligere i dag om sine argumenter for å bli statsløs, eller praktiske konsekvenser av det.

Reiseråd Men hun kunne godt svare på spørsmål pr. mail.

Og Dagbladet spurte blant annet om hun har tenkt å oppholde seg videre i Norge, om hvordan hun vil reagerere hvis myndighetene fortsetter å kreve inn skatter og avgifter - og hvilke råd hun har til folk som vil dra på tur uten pass, siden hun er registrert som deleier av et reisebyrå med destinasjoner rundt i verden.

Skepsis Etter noen tid svarer Røiseland at hun ikke vil svare allikevel - fordi Dagbladet «løper statens ærende for enhver pris» og fordi hun ikke vil risikere å bli koplet sammen med «et smøreri av uttalelser fra foreningen Skepsis eller Human Etisk Forbund».

Derimot kan fungerende områdeleder Kjetil Jacobsen i oppholdsavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI) kvittere med rask saksbehandling.  Det er UDI som har ansvaret for alle spørsmål knyttet til norsk statsborgerskap.

Konklusjon: søknaden er avslått.

- Akkurat denne typen sak kjenner jeg ikke til at har vært fremmet de siste årene. Norske borgere som bor i Norge kan ikke innvilges statsløshet etter Statsborgerloven, konstaterer Jacobsen overfor Dagbladet.

Og han skisserer andre statsborgerspørsmål som UDI håndterer - i tillegg til de 15 000 søknadene om å BLI norsk statsborger:

Slipper ikke skatt - Nordmenn med dobbelt statsborgerskap (som oftest med foreldre fra ulike land) kan løses fra det norske statsborgerskapet dersom de er bosatt i utlandet. Og for nordmenn som vil bytte statsborgerskap til et annet land, er det ingen saksbehandling her. Det nye landet underretter da Folkeregisteret her, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Vil søkeren slippe å betale skatt når hun frasier seg statsborgerskap og leverer fra seg det røde passet?

- Andre etater tar seg av skatt. Alle med adresse i Norge, norsk statsborger eller ikke, må forholde seg til regler. Det hjelper ikke å levere inn passet, man er fortsatt norsk statsborger. Det er ingen plikt å ha pass, orienterer Jacobsen.

Private helsetjenester Til Telemarksavisa sier Ingunn Røiseland at hun ikke vil betale skatt, og at hun vil benytte seg av private helsetjenester.

- Jeg har tre barn, og de har reagert forskjellig, sier hun.

Hun opplyser at også hennes kjæreste har kvittet seg med personnummer og pass - i Danmark.