Nei til nostalgi

LARKOLLEN (Dagbladet): Tove Nilsen har i det siste gjort tre ting hun stort sett er svært skeptisk til. Hun har skrevet en bok som kan oppfattes som en oppvekstroman. Hun har produsert en roman på hele 370 sider. Altfor langt, ifølge henne selv. Og hun har lagd noe som kan likne på en trilogi, tre bøker med de samme hovedpersonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Men egentlig er det ikke noen trilogi, forklarer hun. - Jeg har aldri hatt lyst til å skrive noen trilogi, og særlig ikke noen oppvekstroman. Jeg ble overrasket selv da denne fortellingen ble på hele 370 sider. Jeg har aldri villet skrive så langt. Og for å gjøre det helt klart: Disse bøkene er ikke nostalgiske. Jeg er overhodet ikke interessert i tilbakeskuende eller nostalgisk litteratur.

Så vet dere det, alle dere som tror dere allerede har lest de nostalgiske oppvekstromanene «Skyskraperengler» (1982) og «Skyskrapersommer» (1996) og som venter på tredje bind i trilogien. Riktignok knytter den neste boka, «G for Georg», seg direkte til den uavklarte spenningen mot slutten av forrige bok. Men den handler altså ikke om oppvekst.

- For meg er det en nåtidsroman, sier Tove Nilsen. - Jeg skriver ut fra min egen desperasjon her og nå. Dypest sett er det alltid en type desperasjon som får et menneske til å sette seg ned og skrive en bok.

- Du skriver om den 13-årige, fiktive Tove Nilsen, men tillegger henne den 45-årige forfatterens følelser?

- Jeg kunne lagt handlingen i boka til 1997. Når jeg velger å skrive om året 1964, er det fordi jeg føler at jeg har hatt en uframkalt film fra denne perioden oppe i hodet mitt. Skrivingen har vært som en framkallingsprosess der en masse visuelle detaljer kommer til syne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer