PRØVES IKKE PÅ NYTT: Banheia-saken blir ikke gjenopptatt. Advokat Sigurd Klomsæt (t.v.) og Viggo Kristiansen fotografert på besøksrommet på Ila.
Foto: Eivind Pedersen
PRØVES IKKE PÅ NYTT: Banheia-saken blir ikke gjenopptatt. Advokat Sigurd Klomsæt (t.v.) og Viggo Kristiansen fotografert på besøksrommet på Ila. Foto: Eivind PedersenVis mer

Nei til ny Baneheia-rettssak

Viggo Kristiansen (31) får ikke sin sak gjenopptatt, har en enstemmig kommisjon vedtatt. - Et nederlag for rettssikkerheten, sier advokat Sigurd J- Klomsæt som i flere år har jobbet for gjenopptakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ILA (Dagbladet): Det var en svært skuffet advokat som i ettermiddag dro til Ila landsfengsel for å besøke sin klient.

-Politisk avgjørelse
-Dette er en politisk avgjørelse som ikke har noe med juss eller vurdering av beviser å gjøre.
Jeg mener at vi overfor gjenopptakelses- kommisjonen har bevist Kristiansens uskyld og gjendrevet de anklager som ble fremført mot ham og som førte til domfellelse, sier Klomsæt.

-Jeg konstaterer at politiet har lyktes i sin taktikk, ved at man destruerte bevisene før vi fikk gått det nærmere etter i sømmene.

Norge følger åpenbart ikke de samme prinsipper som for eksempel USA, som gjennom sitt "innocent project" har avslørt tallrike justismord, sier Klomæt.

Gjenopptakelses-kommisjonen har lagt ut en begrunnelse for avslaget på sine hjemmesider.

Håper siste ord er sagt Ada Sofie Austegard, moren Stine Sofie Sørstrønen, er glad Gjenopptakelses- kommisjonen valgte å ikke ta begjæringen til følge. Hun har lest dokumentene i begjæringen og sier hun ikke er overrasket over avgjørelsen. — Det finnes ikke noe nytt i det som er overlevert kommisjonen. Alt Klomsæt har lagt fram har tidligere vært behandlet av domstolene. Nå håper jeg virkelig at siste ord er sagt i denne saken, sier hun til NTB. Hun opplever det som «en forferdelig belastning» at det gjennom media og begjæringen blir sådd tvil om at baneheiadommen er riktig. Hun fnyser av Klomsæts påstander om at kommisjonen har tatt politiske hensyn når den har fattet sin avgjørelse. — Påstanden er fullstendig usaklig. Jeg har full tiltro til kommisjonens profesjonalitet, uten hensyn verken til hva jeg selv eller det offisielle Norge føler og tenker, sier hun.