Nei til økonomisk diktatur

MOSKVA (Dagbladet): Folk flest vender tommelen ned for statsministerkandidat Viktor Tsjernomyrdins krav om økonomisk diktatur i Russland. Gårsdagens utspill vil bety en ytterligere innstramming for russiske husholdninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidslaget som støper fundament til et nytt forretningsbygg midt i Moskva sentrum feller følgende dom over forslaget:

- En håpløs idé. Vi arbeidsfolk vil tape alt vi har for andre gang på 90-tallet, sier Sasha til Dagbladet.

Disse arbeidernes lønn har sunket voldsomt i verdi den siste uka, og er nå bare verdt rundt halvparten av hva den var på mandag.
Nå er de redde for at hestekuren som fungerende statsminister Tsjernomyrdin presenterte for statsdumaen i går bare vil gjøre vondt verre for dem.

Dumaen utsatte i går den andre avstemningen om den vil akseptere Viktor Tsjernomyrdin som statsminister. Avstemningen skal nå etter planen skje mandag. Det var Boris Jeltsin som selv ba om utsettelsen, fordi han trengte lengre tid. Det trenger han, for Dumaen er i utgangspunktet svært skeptisk til Tsjernomyrdin.

Krisepakke

Dette er hovedpunktene i planen, som Tsjernomyrdin lanserte som en nasjonal krisepakke:

  • Rubelen skal knyttes til gull, noe som vil gi regjeringen mindre handlefrihet i den økonomiske politikken.
  • Det innføres en skatt for alle på 20 prosent. Nå er den skatteprosenten 12 for folk flest. Tsjernomyrdin truet også med at bedrifter som ikke betaler skatt automatisk vil bli nasjonalisert.
  • Tjernomyrdin vil starte seddelpressa og trykke et begrenset antall rubler for å få betalt pensjonister og arbeidere som staten skylder penger.

- Men det vil være en begrenset - jeg understreker begrenset - trykking av penger, understreket Tsjernomyrdin, som selvsagt er redd inflasjonsspøkelset som allerede rir russisk økonomi.

Lekepenger

Rubelen er halvert i verdi i løpet av denne uka. Etter at regjeringen ga opp å holde rubelens kurs 17. august, er verdien redusert med mer enn 60 prosent.

- Rubelen er nærmest redusert til en form for lekepenge, tordnet Tsjernomyrdin, som henvendte seg til Dumaen på en følelsesladd måte og presenterne seg som nasjonens redningsmann.

- Dette er den eneste veien å gå. Kanskje er det den siste sjansen vi har, sa han.

Men Tsjernomyrdins tordentale imponerte ikke Sasha og hans arbeidskolleger.
- Vi trenger ikke noe økonomisk diktatur her i Russland. Vi trenger ærlige politikere, sier Sasha.

Rike menn

- Problemet er at vi har et oligarkisk diktatur, sier han, og henviser til de sju finansfyrstene som sto bak Jeltsin da han vant presidentvalget i 1996. Disse mennene har kjøpt opp det meste av Russland etter hvert som landet ble privatisert, og kontrollerer alt fra fabrikker og energi til Russlands store TV-stasjoner. Det var de som sto bak da Jeltsin i forrige uke sparket Sergej Kirijenko som statsminister, og forlangte at den erfarne og styrtrike Tsjernomyrdin skulle ta over.

<B>TAPERNE - IGJEN: For vanlige arbeidsfolk vil Tsjernomyrdins forslag bety enda strammere økonomi.