NEI TIL OLJEBORING I LOFOTEN: Senterpartiets landsmøte avklarte i dag sin politikk for petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Her er sp-nestlederne, Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe, på Senterpartiets landsmøte i Loen, Sogn og Fjordane. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
NEI TIL OLJEBORING I LOFOTEN: Senterpartiets landsmøte avklarte i dag sin politikk for petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen. Her er sp-nestlederne, Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe, på Senterpartiets landsmøte i Loen, Sogn og Fjordane. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpixVis mer

Nei til oljeboring i Lofoten - ja til kjønnsnøytral verneplikt

Sp's landsmøte avklarte stridsspørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOEN (Dagbladet): Stridsspørsmålet ble banket gjennom under søndagens votering på Senterpartiets landsmøte.

Dermed har partiet avklart at det ikke vil «åpne for petroleumsvirksomhet i  Lofoten, Vesterålen (Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2) utenfor Senja og på Møreblokkene».

Rundt 30 delegater av de totalt 170 stemte imot forslaget - og støttet dermed partiets første nestleder Ola Borten Moe som lenge har ivret for å oljeboring i de kontroversielle områdene.

I november fremmet Borten Moe forslaget om å gjenåpne Lofoten (Nordland 6), og foreløpig verne Vesterålen (Nordland 7) og Senja (Troms 2). Programkomiteen innstilte også på forslaget med knappest mulig flertall, etter at 6 komitémedlemmer tok dissen - blant andre programkomiteens leder, Sp-nestleder, Trygve Slagsvold Vedum.

Også Sp-leder Liv Signe Navarsete har vært imot.

Det har imidlertid vært klart en stund at nestlederen ville lide nederlag på landsmøtet.

Senterpartiet har nå også sagt ja til fradrag i skatt (ROT) for den som engasjererer noen til å utføre rehabilitering, oppussing eller tilbygg på boligen. Trygve Slagsvold Vedum hadde tatt dissens i programkomiteen - men tapte på landsmøtet.

Senterpartiet gikk også inn for avskaffe den regionale foretaksmodellen for Sykehus-Norge. Partiet vil demokratisere og desentralisere styringen etter et grasrotopprør på landsmøtet.

Partiet vil dessuten styrke Boligsparing for ungdom (BSU-ordningen), slik at man kan spare minst 50.000 kroner i året og 500.000 kroner totalt.

Videre bestemte landsmøtet at rentefradraget i husholdningene skal trappes ned. Midlene skal i stedet brukes til sparestimulerende tiltak. 

Om Sp får bestemme, skal aleneboende få skattefradrag fordi de har høyere boutgifter, og partiet vil innføre et krav om at en av foreldrene skal være hjemme med barnet i perioden kontantstøtten mottas. Partiet vil også arbeide for innføring av et skolemåltid.

Senterpartiet vil dessuten tillate skjenking til klokka 03.00.

Et av de kanskje mest omstridte sakene var hvorvidt Norge skal melde seg ut av EØS og Schengen. Senterpartiet går inn for en EØS-exit. I tillegg vil partiet «jobbe aktivt» for å si opp Schengen-avtalen.

Ja til kjønnsnøytral verneplikt En av sakene det var knyttet mest spenning til på Senterpartiets landsmøte, var spørsmålet om kjønnsnøytral verneplikt. Søndag morgen ble det klart at Sp er for.

Ja-sida fikk et markant tilskudd,da nylig gjenvalgte nestleder Ola Borten Moe gikk på talerstolen lørdag og meddelte at han hadde «bestemt seg for kapitulasjon».

- Det satt langt inne, men jeg har bestemt meg for en kapitulasjon, sa han til applaus.

Spørsmålet om å pålegge også jenter verneplikt, har vært et stridsspørsmål ikke bare i Senterpartiet, men også i de andre partiene i den rødgrønne regjeringen.

Et mindretall i Ap's prgramkomiteen går inn for kjønnsnøytral verneplikt. Partiet skal avgjøre saken på sitt landsmøte 19. april.

I SV var det uenighet forut for landsmøtet i midten av mars, men med blandt andre likestillingsminister og nestleder Inga Marte Thorkildsen i spissen, sa partiet ja.