Nei til oljeleting i Lofoten

Regjeringen lukker døra for oljeleting i Lofoten, men gjenåpner tre områder i Barentshavet. I tillegg blir det oljeleting langs Sørlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensynet til miljø og fiskeri veide tyngst da regjeringen mandag ga rødt lys til oljeleting i Nordland VI utenfor Lofoten. Først når den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger i 2005-2006, vil spørsmålet om boring i dette området bli vurdert, opplyste olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) på en pressekonferanse mandag.

Det betyr at Hydro ikke kan fortsette arbeidet de har igangsatt utenfor Lofoten. Statoil har også en gammel produksjonslisens i området, men skal ikke være interessert å jobbe videre med denne.

- Det vil ikke være noen form for petroleumsvirksomhet i dette området inntil den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger, sa Steensnæs.

Goliat gjenåpnes

I Barentshavet sør åpner imidlertid regjeringen for leteaktivitet i områder som det tidligere har vært gitt letetillatelse for. Av områdene som nå gjenåpnes, er Goliat det mest omstridte, blant annet fordi det ligger nærmest land. Regjeringen mener likevel at Goliat ikke er et like viktig gyteområde for fisk som Lofoten.

I tillegg åpnes det for leting på Lopparyggen og Nordkappbassenget. Men det gjøres noen unntak fra utbygging: Kystnære områder i Troms og Finnmark og særlige verdifulle områder som polarfronten, iskanten, Bjørnøya og Tromsøflaket. Goliat-feltet ligger utenfor disse særlig verdifulle områdene, mens Snøhvit-feltet ligger delvis innenfor. Regjeringen åpner for at såkalte tilleggsressurser av gass kan fases inn i hovedfeltet til Snøhvit.

Selv om Goliat åpnes for leteboring, vil ikke Steensnæs love at feltet kan bygges ut.

- Selskapene må demonstrere gjennom utbyggingsplan at en eventuell utbygging tar tilstrekkelig hensyn til miljøet og det spesielt sårbare området, sa Steensnæs.

Åpner for Sørlandet

Litt i skyggen av striden rundt oljeleting i nordområdene kom åpningen for oljeleting lenger sør og sør-øst i Norskehavet og Nordsjøen. Flere oljeselskaper har vært særlig interessert i den såkalte Farsund-blokka, utenfor nettopp Farsund.

- Det er riktig at vi åpner for oljeleting i nye områder nærmere land i Nordsjøen, som ikke har vært tildelt før, sa olje- og energiministeren.

Han la vekt på at regjeringen stiller reelle krav til nullutslipp i de nye områdene. Oljevernberedskapen styrkes vesentlig, det åpnes for en erstatningsordning for fiskeri og økt forskning for å få mer ut av allerede eksisterende brønner.

- I tillegg vil vi sikre at verdiskapningen kommer regionene og distriktene til gode sa Steensnæs.

Han medga at saken har vært svært vanskelig og ga uttrykk for betydelig lettelse i å ha kommet i mål.

- Jeg er utrolig glad, lettet og fornøyd over å kunne presentere denne løsningen, som har kunnet samle regjeringen, sa KrF-nestlederen.

Mange blokker utlyst

95 blokker lyses ut i den 18. konsesjonsrunden. Det er nesten tre ganger så mange som i 17. runde - og svært mange av blokkene oljeindustrien ønsket seg. Til sammen søkte oljeindustrien om 114 blokker i denne runden, og bare 43 blokker var det to eller flere selskaper som viste interesse for.

- Runden er omfattende og bør inneholde utfordringer for både etablerte og nyere selskaper, sa Steensnæs.

(NTB)