FRYSER NED KREFTPRØVER: Nedfrossede prøver fra pasienter med lungekreft på Radiumhospitalet i Oslo for at sykehuset skal kunne sjekke mot nye medisiner.  Genbaserte medisiner kan gi flere års ekstra levetid til personer med den aggressive kreftformen.

Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix.
FRYSER NED KREFTPRØVER: Nedfrossede prøver fra pasienter med lungekreft på Radiumhospitalet i Oslo for at sykehuset skal kunne sjekke mot nye medisiner.  Genbaserte medisiner kan gi flere års ekstra levetid til personer med den aggressive kreftformen. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix.Vis mer

Nei til pasienter med livmorhalskreft: - Men vi må forstå myndighetene også

Ulike avgjørelser for kreftmedisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ene kreftmedisinen ble godkjent for betaling av det offentlige helsevesenet - den andre som var til vurdering i Beslutningsnemnda mandag, fikk tommelen ned.

- Vi hadde håpet at begge medisinene hadde blitt godkjent for det offentliges regning, og vi skjønner skuffelsen hos pasientgruppen med livmorhalskreft som ikke får den hjelpen de hadde håpet på. Men vi må også ha forståelse for at myndighetene må gjøre prioriteringer, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, til Dagbladet.

Legemiddelet med merkenavn Keytruda og virkestoffet pembrolizumab skal bli tilgjengelig i kreftbehandlingen av ikke-småcellet lungekreft, bestemte beslutningsnemnda.

Nei til ny medisin mot livmorhalskreft

Derimot sa nemnda nei til at legemiddelet Avastin, med virkestoffet bevacizumab, skal tas ved norske sykehus. Det benyttes i behandling av avansert livmorhalskreft og tilbakefall av livmorhalskreft.

Leder av Beslutningsforumet, Lars Vorland, sier til NTB at prisen var for høy.

Det er kjent at medisinen som nå er godkjent til immunterapi for lungekreftpasienter, har en prislapp på om lag en million kroner per årsforbruk for hver pasient.

Prisen for legemiddelet som ikke ble godkjent, er ikke kjent. Produsenten Roche opplyser etter avslaget at selskapet har tilbudt rabatt som på Avastin.

Om lag 700 lungepasienter kan ha direkte, livsforlengende nytte av medisinen som ble godkjent mandag.

- Vi merker veldig store forventninger og forhåpninger til immunterapiene som nå kommer. Det er store forhåpninger også i fagmiljøene. Vi har også sett det man kan omtale som gjennombrudd på føflekkreft med spredning, sier klinikkleder ved Radiumhospitalet, Sigbjørn Smeland, til Dagens Medisin etter mandagens vedtak.

To måneder per pasient

- STORE FORVENTNINGER: Klinikkleder ved Oslo universitetssykehus/Radiumhospitalet,  Sigbjørn Smeland. Foto: Stig B. Hansen, Aftenposten.
- STORE FORVENTNINGER: Klinikkleder ved Oslo universitetssykehus/Radiumhospitalet,  Sigbjørn Smeland. Foto: Stig B. Hansen, Aftenposten. Vis mer

Han opplyser medisinen i gjennomsnitt gir to måneders forlenget levetid ved at overlevelsen er økt fra åtte til 10 måneder.

NRK meldte mandag at om lag 60 lungekreftpasienter så langt i år har blitt behandlet med Keytruda for egen regning. Det er en tredobling siden i fjor.

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen at pasientgruppen som umiddelbart kunne nyttiggjort seg den «avviste» medisinen mot livmorhalskreft, er rundt 50 pasienter.

Han peker samtidig på at avslag i Beslutningsnemnda ikke nødvendigvis står til evig tid.

- Det er nok å minne om at nemnda i fjor sa nei til et tilsvarende legemiddel til det som ble godkjent. Da bestemte nemnda å innhente tilbud fra flere produsenter, og allerede nå har en stor pasientgruppe fått et etterlengtet tilbud, sier Opdalshei til Dagbladet.