Nei til politiattest for å jobbe med eldre

Regjeringen mener det ikke vil stoppe vold mot eldre.

INGEN POLITIATTEST: Jonas Gahr Støre og regjeringen tror ikke at en politiattest for å jobbe med eldre vil forhindre vold mot eldre.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INGEN POLITIATTEST: Jonas Gahr Støre og regjeringen tror ikke at en politiattest for å jobbe med eldre vil forhindre vold mot eldre. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen sier nei til kommuner som vil innføre krav om politiattest for personer som skal jobbe med eldre.

Et krav om politiattest vil ikke stoppe overgrep mot eldre, mener statssekretær Kjell Erik Øye (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

- Vi har vurdert dette nøye, men er kommet fram til at ulempene med å innføre en slik attest er større enn fordelene. En stor andel av dem som jobber med eldre og demente er fra andre land, og der vil politiattest som tiltak ha liten verdi, sier han til NRK.

Organisasjonen Vern for eldre registrerte i fjor 28 overgripere i det offentlige systemet. Av disse jobbet 18 av dem på institusjon. Tallet omfatter fysiske, psykiske, økonomiske og seksuelle overgrep mot eldre over hele landet.

- Mange av dem som jobber innenfor denne sektoren er autorisert helsepersonell, og der har vi en mulighet til å luke ut. Prinsipielle argumenter er om dette vil skape en falsk trygghet som hindrer oss i å iverksette andre tiltak for å forebygge overgrep mot eldre, sier Øye. (NTB)