Nei til ringer og hår

Han vil ikke ha sykepleiere med farget hår, sminke, piercingringer og tatovering. Lektor Jørn Stordalen ved Høgskolen i Agder mener den nye ungdomskulturen støter pasientene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stordalen, som er lærer for sykepleierstudenter, er bekymret. Han mener at reglementet har sklidd ut.

- Særlig de siste åra har stadig flere studenter fått sterke hårfarger og piercing i leppe, øyebryn og nese. Kulturen er hygienisk uakseptabel, den virker støtende på pasienter, mener lektoren ved institutt for sykepleiefag.

Bakteriehår

I Tidsskriftet Sykepleien minner han om at estetikk og etikk henger sammen. Han vil ha fokus på konsekvensene når hygiene blir glemt, og bruker hår som et eksempel:

- Langt hår, kreppet hår og hår som står i alle retninger «gynger» når sykepleieren går, og skaper bevegelse i lufta. Det gir bevegelse hos bakterier og mikrober i lufta, slik at de kan slå seg ned hos pasienten og starte infeksjoner, mener Stordalen. Ringer i nese og munn er like ille:

- Ringer på disse stedene kan tjene som reservoar for bakterier, slik at et større antall bakterier slynges ut med sykepleierens utåndingsluft.

- Mye slurv

Han ber sykehus, der studenter har praksis, reagere:

- Det er mye slurv. Heller ikke ferdigutdannede sykepleiere håndhever hygienereglene. Smykker, øreringer og klokker skal egentlig fjernes på jobb, sier lektoren til Dagbladet.

- Dessverre er Sykepleierforbundet mer opptatt av lønn enn holdninger, legger han til.

Nestleder Ingjerd Hovdenakk i Norsk sykepleierforbund vedgår at holdninger har havnet noe i bakleksa.

Får støtte

- Vi skal ikke tilbake til fortidas stive uniformer, men det har sklidd for mye ut den andre veien. Vi kan hente tilbake noe fra de gamle «søstrenes» uniformer, mener hun.

- En sykepleier skal heller ikke ha ullsokker i treskoene. Det er både uhygienisk og uetisk. Dessuten bærer for få som bærer navneskilt. Pasienter har krav på å vite om de snakker med en vaskeassistent eller en sykepleier.

På Norsk sykepleierforbunds kongress til høsten skal holdninger under lupen.

Lektor Stordalens favorittpleier har vanlig hårfarge, dempet parfymeduft og lite sminke. Hun/han er smykkefri og har ingen piercingringer eller tatovering. Stordalen liker heller ikke at noen pleiere bruker privat tøy på jobben.

- En sykepleier bør vise sin pasient respekt. En syk person er var og sårbar, mener lektor Jørn Stordalen.