FØDER FOR ANDRE:  Fra en fertilitetsklinikk i Anandi India i 2009, der indiske kvinner venter på å føde vestlige pars barn mot betaling. Foto: Anna CUNNINGHAM, AFP/Scanpix.
FØDER FOR ANDRE: Fra en fertilitetsklinikk i Anandi India i 2009, der indiske kvinner venter på å føde vestlige pars barn mot betaling. Foto: Anna CUNNINGHAM, AFP/Scanpix.Vis mer

Nei til surrogati - uten maktmidler

- Vi kan ikke forhindre, sier leder i Aps programkomite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt nei til surrogati, foreslår Arbeiderpartiets programkomite. Men eggdonasjon er greit, mener komiteen.

Programkomiteen i Ap er i ferd med å avslutte forslagene til nytt partiprogram for neste fireårsperiode. Bioteknologi-ståstedet er nå klart, skriver Klassekampen.

Komiteen sier nei til surrogati i norsk lov, nei til at foreldre kan velge egenskaper som for eksempel kjønn på barn, ja til eggdonasjon på samme måte som sæddonasjon er tillatt i dag, og komiteen vil forenkle prosessen med stebarnsadopsjon for homofile par.

Komiteens leder Helga Pedersen slår fast at partiet er imot surrogati, men hun vedgår at politikerne ikke kan forhindre at det kommer barn båret fram ved surrogati til Norge.

- Problematisk utnyttelse Hun mener at man utnytter de økonomiske skjevhetene i verden på en problematisk måte. Kommersialisering på dette feltet er ikke ønskelig, mener hun.

- Vi ser skikkelig stygge eksempler på hvilke forhold mange surrogatimødre i utlandet lever under. Det røsker i mange av oss, sier Pedersen.

Komiteens forslag innebærer at surrogatibarn som allerede er født, ikke skal rammes av lovforbudet.

Leder for den sosialdemokratiske tankesmia Progressiv, Aksel Braanen Sterri, er sikker på at politikerne vil mykne opp med tiden, selv om Ap sier nei nå.

(NTB).

 FORENKLET ADOPSJON FOR HOMOFILE:  Lederen i Arbeiderpartiets programkomite, Helga Pedersen, vil lette adopsjonsprosessen for homofile par. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
FORENKLET ADOPSJON FOR HOMOFILE: Lederen i Arbeiderpartiets programkomite, Helga Pedersen, vil lette adopsjonsprosessen for homofile par. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer