Nei til surrogati - uten maktmidler

- Vi kan ikke forhindre, sier leder i Aps programkomite.

FØDER FOR ANDRE:  Fra en fertilitetsklinikk i Anandi India i 2009, der indiske kvinner venter på å føde vestlige pars barn mot betaling. Foto: Anna CUNNINGHAM, AFP/Scanpix.
FØDER FOR ANDRE: Fra en fertilitetsklinikk i Anandi India i 2009, der indiske kvinner venter på å føde vestlige pars barn mot betaling. Foto: Anna CUNNINGHAM, AFP/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fortsatt nei til surrogati, foreslår Arbeiderpartiets programkomite. Men eggdonasjon er greit, mener komiteen.

Programkomiteen i Ap er i ferd med å avslutte forslagene til nytt partiprogram for neste fireårsperiode. Bioteknologi-ståstedet er nå klart, skriver Klassekampen.

Komiteen sier nei til surrogati i norsk lov, nei til at foreldre kan velge egenskaper som for eksempel kjønn på barn, ja til eggdonasjon på samme måte som sæddonasjon er tillatt i dag, og komiteen vil forenkle prosessen med stebarnsadopsjon for homofile par.

Komiteens leder Helga Pedersen slår fast at partiet er imot surrogati, men hun vedgår at politikerne ikke kan forhindre at det kommer barn båret fram ved surrogati til Norge.

- Problematisk utnyttelse Hun mener at man utnytter de økonomiske skjevhetene i verden på en problematisk måte. Kommersialisering på dette feltet er ikke ønskelig, mener hun.

- Vi ser skikkelig stygge eksempler på hvilke forhold mange surrogatimødre i utlandet lever under. Det røsker i mange av oss, sier Pedersen.

Komiteens forslag innebærer at surrogatibarn som allerede er født, ikke skal rammes av lovforbudet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer