Nei til tax-free varer

Finanskomiteens leder, Lars Gunnar Lie (KrF), vil stoppe salg av alkohol og tobakk på reiser. Taxfree-handelen mellom EU-landene skal avskaffes i løpet av 1999, og KrF-politikeren vil at Norge følger etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lie varsler at han vil foreslå til regjeringen at de avskaffelser taxfree salget av billig alkohol og tobakk samtidig med at EU gjør det i 1999.

- Det er naturlig at dette blir vurdert av regjeringen nå, sier han til Vårt Land.

Finanskomitéen leder får full støtte fra stortingskollega og partikamerat Are Næss, som mener hele systemet med taxfree handel er absurd.

Overtar handelen

Lie argumenterer først og fremst med de edruskapsmessige følgene av at folk kan handle billig alkohol. Han mener også at den avgiftsfrie handelen sparker ben under handelen på land.

 EU har vedtatt at den avgiftsfrie handelen EU-landene imellom skal oppheves fra midten av 1999. Dette som en følge av at det er innført et indre marked.

Dersom Norge ikke avskaffer det avgiftsfrie salget betyr det at folk kan handle taxfree på båter, fly og flyplasser mellom Norge og et EU-land.

Forandrer ferjerute

Ferjeselskapet Scandinavian Seaways tar konsekvensen av den situasjonen som vil oppstå når EU innfører det indre marked. Ferjeruta mellom Göteborg og Harwich vil bli endret til Göteborg-Kristiansand-Newcastle. Dermed vil de få selge avgiftsfritt alkohol på ruten så lenge Norge ikke er medlem av EU.

- Det er ikke bare muligheten til taxfree-handel som gjør at vi har opprettet denne ruten. Vi mener det er trafikkgrunnlag på strekningen, samtidig som vi får med oss taxfree-fordelen, sier administrerende direktør Morten Fure i Scandinavian Seaways.

Vil vurdere

Sosialdepartementet har foreløpig ingen kommentarer til saken, men ekspedisjonssjef Tom Rådahl i toll- og avgiftsavdelingen i Finansdepartementet sier til Vårt Land at de vil vurdere hva slags konsekvenser EUs vedtak vil få for Norge.

Lie mener at det mest naturlige er at saken kommer opp i den særskilte stortingskomitéen som tar for seg EØS-saker, men dette er nødvendigvis ikke uproblematisk.

- Det har ingen direkte følger for Norge om EU avskaffer taxfree-handelen, fordi skatte- og avgiftsspørsmål ikke er en del av EØS-avtalen, sier informasjonssjef Anne Sissel Skånvik.

Gir seg ikke

Det er ikke første gang Kristelig Folkeparti går til angrep på taxfree handelen. Stortingsflertallet har derimot alltid sikret fortsatt billig alkohol for de som er ute å reiser.

Nå øyner Lie en ny sjanse på grunn av vedtaket i EU.

Lie og Næss fokuserer på det urettferdige i at folk som har god råd og som kan reise mye får tilgang på billig alkohol og tobakk. De hevder også at taxfree-salget truer såvel helse og sikkerhet på flyene.

SIER NEI: Leder av finanskomiteen, Lars Gunnar Lie (KrF) vil stramme inn på taxfree-salget.