Nei til trippeleksamen i norsk, matte og engelsk

10. klasse-eksamen som før, bestemte Stortinget.

Oslo  20161005.
Samtalen ledes av programkomiteens leder, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Høyres programkomité inviterer til frokostmøte om fremtidens rusomsorg på Litteraturhuset i Oslo, tidlig, onsdag 5. oktober
Bør vi åpne opp for et forsøk med heroinassistert behandling? Eller kan et forslag være å vurdere om fastleger kan dele ut gratis metadon, subutek og andre preparater til rusavhengige?
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20161005. Samtalen ledes av programkomiteens leder, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Høyres programkomité inviterer til frokostmøte om fremtidens rusomsorg på Litteraturhuset i Oslo, tidlig, onsdag 5. oktober Bør vi åpne opp for et forsøk med heroinassistert behandling? Eller kan et forslag være å vurdere om fastleger kan dele ut gratis metadon, subutek og andre preparater til rusavhengige? Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortinget sa nei til regjeringens forslag om at alle 10.-klassinger må opp til eksamen i både norsk, matematikk og engelsk.

Men regjeringen fikk støtte for å yrkesrette kunst- og håndverksfaget.

Forslaget om å dytte inn obligatorisk eksamen i både norsk, matematikk og engelsk for avgangselevene på ungdomsskolen fikk som ventet ikke nok støtte da Stortinget tirsdag behandlet stortingsmeldingen Fag – fordypning – forståelse – en fornyelse av Kunnskapsløftet».

Dermed blir eksamensformen som i dag, ved at et tilfeldig utvalg elever kun trekkes opp i ett av de tre fagene.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mente hans forslag ville gi en mer rettferdig ordning, men et flertall med Ap, SV, Sp, Venstre og KrF mener det isteden vil føre til mer eksamenspress og testing av elevene.

Yrkesretting

For flere av partiene er det avgjørende at kunst- og håndverksfaget blir endret.

Tirsdag ble de folkevalgte enige om å dele opp dette faget for å sikre et mer yrkesrettet og praktisk fag.

- Det er viktig å styrke de praktisk-estetiske fagene. Vi skal også vurdere skjerpede kompetansekrav for nyansatte lærere i disse fagene, og har også foreslått å gjøre dem til eksamenstrekkfag for å styrke deres posisjon i skolen, sier statsråden.

Sp: - Svikter praktisk kunnskap

Det er ikke godt nok, mener imidlertid Senterpartiet som beskylder regjeringspartiene for å svikte den praktiske kunnskapen. Partiet ønsket kompetansekrav til lærerne, og er skuffet over at særlig Arbeiderpartiet, men at også Høyre og Frp, stemte dette ned.

- Vi har nå en regjering som hever kompetansekravene kun for de teoretiske basisfagene, og som nøyer seg med å si at de vil vurdere kompetansekrav når det gjelder de praktisk-estetiske fagene, sier partiets utdanningspolitiske talskvinne, Anne Tingelstad Wøien.

Mer dybdelæring

For regjeringen var det viktig å forenkle læreplanene.

Kunnskapsministeren sier et hovedpoeng i stortingsmeldingen er at dagens planer er for omfattende og bidrar til overflatelæring i stedet for dybdelæring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer