Nei til USAs krav

Lørdag 10. august 2002

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utenriksminister Jan Petersen sier han ikke vil svare ja til USAs henvendelse om en avtale der Norge binder seg til å gi amerikanere immunitet fra utlevering til Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Det skulle bare mangle, men det er ikke mindre gledelig av den grunn. Norge har med sin lange folkerettstradisjon vært en drivende kraft i opprettelsen av ICC.
  • I ei tid med stadig flere konflikter i områder uten en etablert rettsstat trengte verden en potent internasjonal domstol. ICC representerer et kvantesprang for internasjonal rett. Verden gjøres utrygg også for krigsforbrytere i land uten fungerende rettsvesen. Det er derfor tragisk å være vitne til at politisk sabotasje fra USA nå truer domstolens integritet.
  • ICC er ikke etablert for å trekke amerikanere for retten, snarere tvert imot. ICC kan bare brukes når nasjonale rettsapparater ikke har evne eller vilje til å stille forbrytere til ansvar for sine grusomheter. USAs motstand mot domstolen er blitt religiøs innenrikspolitikk, samtidig som USA forbeholder seg retten til å hente skurker i utlandet og med makt bringe dem inn for sitt eget rettsvesen.
  • Vi har reagert på regjeringens puslete reaksjon mot USAs politiske kjør mot ICC. Særlig etter at Sikkerhetsrådet, med Norges stemme, ga USA midlertidig immunitet. Supermakten holdt internasjonal fred og sikkerhet som «gissel» ved å true med veto mot de fredsbevarende styrkene i Bosnia og Kosovo. Det framstår som feigt å ikke klart stå opp for internasjonale rettsprinsipper Norge alltid har vært en forkjemper for. Den første reaksjonen fra UD da Dagsavisen brakte nyheten om USAs nye press var mildt sagt ullen. Men utenriksminister Petersen ryddet denne gangen raskt opp. Det gjenstår å se hva Petersen faktisk vil skrive i sitt formelle svar til Washington, men vi velger å tro at det også her blir et klart og tydelig nei til en tosidig avtale om immunitet for amerikanere.