Presidentvalget i USA

Nei, Trump sa aldri dette. Og for velgerne har hans kontroversielle uttalelser liten betydning

- Retorikken, språket og politikken har dødd, sier PR-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har ikke spart på kruttet når han har uttalt seg, hverken på Twitter eller i intervjuer, både før han gikk inn i politikken og etter.

Mexicanere har blitt stemplet som «voldtektsmenn og kriminelle», Trump har fått store problemer for en video fra 2005 der han sier at han vil klå damer i skrittet og han har servert mange kraftsalver på Twitter.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Nå som han har blitt valgt til president, vil det knytte seg enda større interesse for det Trump har uttalt.

Falskt sitat

Selv uttalelser han aldri har kommet med, blir nå klistret til Trump og spredd på internett.

I et meme, som er et manipulert bilde, ofte med tekst, som har blitt delt av mange både i Norge og andre steder, både før og etter valget, hevdes det at Trump sier følgende i et intervju med People Magazine i 1998:

«Hvis jeg skulle ha stilt som presidentkandidat, ville jeg gjort det for republikanerne. De er den dummeste gruppen velgere i landet. De tror på alt på Fox News. Jeg kunne løyet og de ville fremdeles tatt det for god fisk. Jeg er sikker på at jeg hadde gjort det fantastisk».

For mange framstår kanskje sitatet som autentisk, det ville ikke vært det mest oppsiktsvekkende Trump har sagt, men ifølge factcheck.org, er det falskt.

De har vært i kontakt med People Magazine, som ikke kan finne noe spor av sitatet i noen av sine intervjuer med Trump.

Vingling

Andre ting er derimot uomtvistelig autentiske Trump-meninger.

Han har gjentatte ganger omtalt Hillary Clinton som «crooked Hillary», og har varslet at han vil stille henne for retten etter valget.

Trump har også tvitret at USA ikke må slippe helsearbeidere med ebola tilbake i landet, han har fyrt løs mot pressen og han har påstått at kineserne fant opp konseptet global oppvarming for å svekke USAs konkurransekraft.

Mange har også gitt uttrykk for at de er usikker på hva Trump mener, og at han ofte har skiftet mening. NBC har tatt for seg en rekke temaer der Trump har vinglet.

For eksempel avviste Trump totalt å heve minstelønnen da han kjempet for å bli republikanernes presidentkandidat. I juni i år hadde pipen fått en annen lyd, og nå mener han at folk minst må få 10 dollar i timen.

Besøkte en «Trump-låve»

En som har fulgt valget tett lenge, og som var i USA i 12 dager for å følge innspurten på nært hold, er PR-ekspert Kjell Terje Ringdal ved Høyskolen Kristiania.

Han omtaler seg selv som «en av de 782 USA-ekspertene som har tippa feil hele tiden», men forteller om en opplevelse da han stod sammen med 9000 Trump-tilhengere inne i en låve.

- I de to timene jeg stod inne i den låven, så forstod jeg plutselig den kraften som han representerte og som gjorde at han ble valgt, sier Ringdal til Dagbladet.

Det trykket og den frustrasjonen fra amerikanere som opplever baksiden av globaliseringen og av det moderne samfunnet, det er kraften i Trumps kandidatur, mener Ringdal.

- Det at han skal bli president har ingenting med argumenter å gjøre. Det handler om forlatthet, sier Ringdal.

United States of America har blitt Divided States of America, sier Ringdal. Det moderne samfunnet splitter de som er på innsiden og de som står utenfor. De som mister jobber, føler seg forlatt, ikke får reallønnsøkning og blir utsatt for konkurranse fra hele verden.

Trump = en gudeskikkelse

Ringdal mener at det er kombinasjonen av alt dette som har gjort Trump til USAs neste president, fordi han representerer den som forstår de som er forlatt.

- Hvilket i sin tur innebærer at du kan si hva som helst. Han har blitt et symbol, en ledestjerne for frustrasjonen. Så om du tar damene i skrittet, blir utsatt for søksmål og er en pøbel; det har ingen betydning. Han har fått et teflonlag, sier Ringdal.

- Når han ble valgt så ser man bort fra alt dette som velgere, nettopp fordi han har blitt en gudeskikkelse for de forlatte. Hadde en hvilken som helst annen politiker sagt noe i nærheten, så hadde man vært ferdig. Trump holder på med noe helt eget, sier PR-eksperten.

Dermed er det ingen grunn til å tro at alt Trump har kommet med tidligere, hverken oppsiktsvekkende uttalelser eller politiske vingling vil skape nevneverdig trøbbel for Trump i framtiden.

- Det er sjokkerende. For de av oss som jobber med dette, så har retorikken, språket og politikken dødd. Det vi tidligere trodde var riktig og smart, og det vi trodde var gode taler, det har avgått ved døden, konkluderer Ringdal.

Har mindre å gå på

Roger Sandum, partner i Corporate Communications og tidligere statssekretær for Kristin Halvorsen, deler langt på vei Ringdals synspunkter og peker på at Trumps uttalelser så langt ikke har vist seg å skape problemer for ham.

- Det viktigste for en politiker er å ha tillit hos velgerne. Nå har velgerne gitt tillit, og det har ikke skortet på å konfrontere ham med det han har sagt i nær og fjern fortid. Det virker ikke som det er spesielt skadelig for ham, sier Sandum til Dagbladet.

Men en liten malurt heller han i Trumps retoriske beger. Sandum mener riktignok at valgseieren gir Trump en sjanse til å vise seg fra en ny side, men:

- Det som kan bite ham bak er hvis han nå i det videre viser noen tendenser til å ha dårlig impulskontroll, eller være lite «presidential». Da vil han ha mindre å gå på, fordi han har et omdømme med seg fra før, sier Sandum.

MASSIVT: Enorm folkemengde protesterte mot Donald Trumps valgseier utenfor Trump Tower i New York. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Det vil være lett for motstanderne og kommentatorer å vise til fortiden. Det kan tjene som bevis på at han ikke er til å stole på.

Trumps Twitter

Under følger et lite knippe av Trumps mest oppsiktsvekkende tweets. Det ferskeste eksempelet på Trumps vingling er hans omtale av personene som demonstrerte etter valget.

Etter at Obama ble gjenvalgt i 2012 oppfordret Trump til demonstrasjoner.

Da noen så demonstrerte etter årets valg, framstod Trump litt såret på Twitter.

Før han noen timer etter ombestemte seg.

Trumps tweet med oppfordring til å protestere mot valget i 2012 var en del av en lengre tirade mot USAs valgsystem, der personen som får færrest stemmer kan vinne valget.

Trump vant som kjent årets valg på tross av at han fikk færre stemmer enn Clinton. Valgmannsystemet i USA har ikke vært et tema nå.

Selvtilliten har det derimot aldri vært noe i veien med.

Trump var også lenge selve frontfiguren i den såkalte «birther»-bevegelsen, som hevdet at Barack Obama ikke var født i USA, og derfor ikke kunne være USAs president.