Erna, Siv, Trine og Olaug:

- Nei, vi er ikke kvinnefiendtlige

Arbeiderpartiet viser sitt sanne ansikt, sier Erna Solberg. Hun avviser at regjeringen legger opp til en kvinnefiendtlig politikk og kaller seg selv feminist.

SNAKKER UT: De fire kvinnelige partilederne i Solberg-regjeringen snakker ut om om feminisme, «The Handmaid's Tale»-demonstrasjonen og Pride. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Vi må regne med politisk motstand fra de som er uenige med oss. Men det betyr ikke at karakteristikkene er riktig. Det er lov å kjefte på regjeringen, men i substans er kritikken feil, sier statsministeren til Dagbladet.

Sammen med regjeringens tre andre ledende kvinner møter hun Dagbladet til et større intervju om de fire hovedsakene som landets nye flertallsregjering skal prioritere i tiden som kommer.

HUMØR: De fire partilederne har en munter tone seg i mellom. Men anklager om å føre en kvinnefiendtlig politikk tar de ikke lett på. Foto: John-Terje Pedersen
HUMØR: De fire partilederne har en munter tone seg i mellom. Men anklager om å føre en kvinnefiendtlig politikk tar de ikke lett på. Foto: John-Terje Pedersen Vis mer

Det handler om å skape flere jobber og få flere tilbake i arbeidslivet, om å gjøre hverdagen lettere for barnefamilier, om mer politi for en tryggere hverdag og om å kutte klimagassutslipp ved å satse på tog og kollektivtrafikk.

- Dette er en regjering som er opptatt av viktige spørsmål for kvinner. Vi skal gjøre noe med de store hverdagsutfordringene. Det handler ikke minst om å gjøre helsevesenet bedre og sikre bedre oppvekstvilkår for barn, sier Solberg.

Slår tilbake

Tirsdag presenterte statsministeren sin utvidede flertallsregjering på slottsplassen. Den består av ti kvinner, tolv menn og - iallfall inntil videre - tre kvinnelige partiledere i tillegg til Solberg selv: Fremskrittspartiets Siv Jensen, Venstres Trine Skei Grande og KrFs Olaug Bollestad.

Likevel ble den nye «kvinneregjeringen» møtt av demonstranter og harde anklager om angrep på kvinners rettigheter. Flere ledende Ap-representanter, også partileder Jonas Gahr Støre, har refset regjeringen for endringene i abortloven og kritisert KrFs vetorett mot eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige.

DEMONSTRERte: Komiker Sigrid Bonde Tusvik demonstrerte da den nye regjeringen ble presentert tirsdag. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Denne regjeringen har gjort mye for kvinner, og den kommer til å gjøre mye mer, sier Solberg.

- Hva tenker du om kritikken som kommer fra Arbeiderpartiet og andre partier på venstresiden?

- Arbeiderpartiet viser sitt sanne jeg. Det får folk i KrF ta ad notam.

- Ap viste ikke sitt sanne jeg i høst?

- De gjorde jo ikke det. SV og Arbeiderpartiet mener andre ting om disse sakene. Men stemplingen har jeg lite til overs for.

DØRÅPNER: Erna Solberg har i årevis holdt døra åpen for KrF. Endelig er flertallsdrømmen hennes gått i oppfyllelse. Foto: John-Terje Pedersen
DØRÅPNER: Erna Solberg har i årevis holdt døra åpen for KrF. Endelig er flertallsdrømmen hennes gått i oppfyllelse. Foto: John-Terje Pedersen Vis mer

- Bør gå stille i dørene

Frp-leder Siv Jensen mener det er påfallende at kritikken fra Arbeiderpartiet mot KrF i abort- og bioteknologispørsmål kommer med en slik tyngde nå.

- Jeg synes Jonas Gahr Støre bør gå stillere i dørene. I hele høst logret han for KrF. I jula ble det vist en dokumentar om en mann som forberedte seg på å bli statsminister sammen med KrF. Det gikk ikke så bra, og i løpet av 14 dager ble hele Arbeiderpartiets retorikk snudd på hodet. Det mener jeg er ganske gjennomsiktig, sier Jensen.

- Du må huske at bioteknologiloven lå i skuffen under den rødgrønne regjeringen, på grunn av Senterpartiet. Det samme gjorde spørsmålet om tvillingabort. Arbeiderpartiet skjøv ting under teppet, som svekker deres moralske autoritet nå, sier Erna Solberg

- Jonas må ikke prøve å framstå som moralens vokter i disse spørsmålene. Han har ikke så veldig mye å vise til selv, tilføyer Jensen.

- Var dere forundret over at Ap ikke utfordret KrF tydeligere på disse spørsmålene tidlig i høst?

- Nei, de ville ha KrF over på sin side. Det som forundrer meg, er at de har magemål til å holde på sånn som de gjør nå, sier Solberg.

Mange saker

De fire kvinnene som leder landets første borgerlige flertallsregjering siden 1985, mener debatten i øyeblikket preges av venstresidens syn på hva som er viktigst innenfor likestilling.

- Mulighetene for å få få fulltidsjobb bidrar til å gjøre kvinner mer selvstendig og at flere jenter tar realfag og utfordrer mannsdominansen gjør også samfunnet mer likestilt. Kvinners pensjonsrettigheter er et annet viktig spørsmål, ikke minst fordi kvinner lever lenger enn menn, sier Solberg.

- Det er denne regjeringen som sørger for tredeling av foreldrepermisjonen og tar grep for at kvinner kan komme seg ut i arbeidslivet, med gratis kjernetid i barnehagene og SFO. Å bekjempe barnefattigdom er også å bekjempe kvinners fattigdom, tillegger Venstre-leder Trine Skei Grande.

SPEIL SPEIL: Fire kvinner leder en regjering som anklages for å være kvinnefiendtlig. Foto: John-Terje Pedersen
SPEIL SPEIL: Fire kvinner leder en regjering som anklages for å være kvinnefiendtlig. Foto: John-Terje Pedersen Vis mer

- Vi må også stille spørsmålet om hvorfor mange velger å få barn så sent. Det er jo nettopp en av grunnene til at flere trenger hjelp til å få barn, sier Solberg, som mener samfunnet må legge bedre til rette for at man kan stifte familie tidligere.

- Valgfrihet

KrFs konstituerte partileder Olaug Bollestad spør om hvem som skal har retten til å definere likestilling.

- Er det partiene eller er det valgfriheten i hvert enkelt hjem? For noen kan det være at far er hjemme, mens andre kanskje tenker motsatt. Vi må anerkjenne at folk ikke nødvendigvis er konservative eller bakstreverske fordi de velger annerledes enn andre, sier hun.

Også for Frp-leder Siv Jensen er valgfrihet viktig.

- At kritikken fra venstresiden isoleres til å handle om dette, viser at de ikke finner mye annet å kritisere oss for. Regjeringsplattformen handler om å sikre folks arbeidsplasser, trygge folks liv og bygge samfunnet nedenfra. Det handler om de virkelig store utfordringene, men dette vil de ikke snakke om, sier Jensen og lanserer Senterpartiets sterke vekst som en forklaring:

- Trygve Slagsvold Vedum som nå gjør seg høy og mørk i så å si alle saker skal samarbeide med Ap og SV, som knapt er enige med ham på noe punkt.

Rett valg?

- At Arbeiderpartiet og KrF er uenige når det gjelder bioteknologi, har aldri vært noen hemmelighet. Vi hadde selvsagt lyttet til KrFs syn i eventuelle forhandlinger, men det hadde ikke vært aktuelt å gi KrF vetorett i disse sakene, slik Erna Solberg har gjort, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

På spørsmål om den kraftige kritikken fra Ap og venstresiden nå viser at KrF i høst valgte rett ved å gå til høyre, svarer Bollestad som følger:

- Den diskusjonen vil vi alltid ha. Men det som er litt sårt - jeg kjente det langt inn i sjela - når det i debatten etter pressekonferansen torsdag ble brukt ord som "politisk yppersteprest". Det er en retorikk som jeg synes handler om å stemple en politisk motstander framfor å diskutere innhold.

Begrepet var det Støre som brukte, rett etter Kjell Ingolf Ropstads famøse uttalelse om at kvinner som klarer å bære fram ett barn, også bør klare å bære fram to.

- Urettferdig

KrF-lederen mener det er urettferdig at regjeringen blir møtt med anklager om å være kvinnefiendtlig.

- Jeg synes det er litt urettferdig. Jeg opplever et helt annet KrF enn det som beskrives. Hvis jeg hadde opplevd at det var problematisk for eksempel å være yrkesaktiv som kvinne i KrF, så hadde jeg ikke gått inn i KrF, sier hun.

- Jeg hører Jonas Gahr Støre gå høyt på banen og snakke om bremseklossen KrF i bioteknologispørsmål. Men jeg er opptatt av å være framoverlent og ta i bruk nye behandlingsmetoder, selv om jeg vil ha noen stolper. Teknologien går så fort, fortsetter hun.

- Når vi satte bremsene på for eggdonasjon og assistert befruktning av enslige, så er ikke det fordi vi tror enslige mødre er dårlige mødre. For oss i KrF handler det om barns rettigheter. Jeg har så stor forståelse for ønsket som mange har, om å få barn, sier Bollestad.

- Todeling

Støre sier han er urolig for konsekvensen av KrFs veto om bioteknologi og frykter en utvikling, der kvinner med penger reiser til utlandet for å få hjelp til å få barn.

- Og det er ikke riktig at Arbeiderpartiet ikke fikk endret bioteknologiloven med Senterpartiet i regjering. Det var en helseminister fra Arbeiderpartiet som grep inn i forbindelse med Mehmet-saken og sørget for at vi fikk endret loven slik at foreldre med kjent arvelig sykdom fikk rett på prøverørsbehandling og gentest av de befruktede eggene før innsetting, sier Støre.

- Vi skulle gjerne ha gjort langt mer, men det var ikke flertall i Stortinget for Aps likestillingspolitikk på helsefeltet, som eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Det flertallet finnes derimot nå fordi flere partier har snudd, men Erna Solberg lar et fireprosentsparti sette foten ned for medisinske framskritt, fortsetter han.

Feminist

I Venstre skrev 13 av landsstyrets medlemmer under på en protokolltilførsel mot regjeringsavtalens endringer i abortloven. Også i Frp er utgangspunktet et annet enn for KrF i disse sakene, erkjenner Siv Jensen.

- Det har jeg aldri lagt skjul på. Men jeg mener vi har fått til en helt grei innramming på dette, som alle fire partier kan leve med.

Hun sier kritikken fra demonstranter og andre ikke går inn på henne.

- Nei, egentlig ikke. Jeg vet at det de sier, ikke er riktig. Det er kvinner i Norge som ikke stemmer borgerlig - og det er greit.

Mens Olaug Bollestad ikke uten omsvøp bruker ordet feminist om seg selv, kommer svaret kontant fra de tre andre partilederne: Ja, vi er feminister.

- Jeg er feminist. Det har jeg vært i hele mitt liv. Jeg er en feminist med tro på markedsøkonomi og folks valgfrihet, men ikke feminismen som venstresideideologi fra 70-tallet. Den er jeg uenig i, sier Erna Solberg.