Neida, verden går mest sannsynlig ikke under i 2032 heller

Nyoppdaget asteroide svinger tilbake mot jorda om 19 år. Men NASA ber oss alle om å puste med magen.

BANEN: Her er banen til 2013 TV135 tegnet inn og man ser at den er innom vårt nabolag. Ifølge Nasa er risikoen for et sammentreff i 2032 foreløpig 0,002 prosent, men organisasjonen venter å nedjustere eller utelukke faren i løpet av kort tid.
BANEN: Her er banen til 2013 TV135 tegnet inn og man ser at den er innom vårt nabolag. Ifølge Nasa er risikoen for et sammentreff i 2032 foreløpig 0,002 prosent, men organisasjonen venter å nedjustere eller utelukke faren i løpet av kort tid.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nyoppdaget asteroide, kalt 2013 TV135, passerte jorda 16. september med en klaring på 6,7 millioner kilometer. Asteroiden er anslått å være omlag 400 meter bred og ble oppdaget 8. oktober av ukrainske astronomer ved Det astrofysiske instituttet i Krim.

Over 10 000 objekter Neste gang asteroiden er på jordlige trakter er i 2032 og da er det anslått at den kan passere nærmere enn én million kilometer. Den har dermed blitt klassifisert som et «nær-jorda-objekt», sammen med over 10 000 andre objekter.

Astronomer vil dermed følge med på banen på asteroiden for å anslå om den utgjør noen fare.

Som vanlig når det oppdages nye asteroider som har en teoretisk mulighet for å treffe jorda, har alarmen gått i en rekke avisreaksjoner i verden. Det har blant annet blitt påpekt at skulle asteroiden treffe jorda vil nedlsaget være 50 ganger så kraftig som den største atombomba i verden.

Videre har Nasa - også som vanlig - forsøkt å roe nervene til alle som er bekymret.

Minimal sjanse Nasa's «Near-Earth Object Program», som regner på farene med asteroider i vårt nabolag, anslår risikoen for et asteroidenedslag for å være én til 62 000. Det er imidlertid ventet at risikoen vil nedjusteres eller elimineres når man får mer data.

- Sannsynligheten for at det ikke blir noen kollisjon i 2032 er 99,998 prosent, sier Don Yeomans, sjefen for Nasa's Near-Earth Object Program.

- Asteroiden er nyoppdaget og jeg er sikker på at vi vil redusere, eller utelukke, et nedslag i nær framtid, sier Yeomans videre.

Nasa: - Be Det vekket oppsikt da sjefen for Nasa Charles Bolden tidligere i år ble spurt i Kongressen hva organisasjonen kunne gjøre hvis en stor asteroide var på vei mot New York.

Svaret fra Bolden var «å be».

Spørsmålet ble stilt etter at en 17 meter stor meteor rammet Russland i februar.

KATASTROFE: Denne illustrasjonen fra Nasa viser et treff av en gigantasteroide, som har potensial til å utslette livet på jorda. I jordens tidlige barndom forekom slike kjempetreff, men det er svært lenge siden.
Illustrasjon: Nasa / Scanpix
KATASTROFE: Denne illustrasjonen fra Nasa viser et treff av en gigantasteroide, som har potensial til å utslette livet på jorda. I jordens tidlige barndom forekom slike kjempetreff, men det er svært lenge siden. Illustrasjon: Nasa / Scanpix Vis mer