Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Neil Armstrong (82) er død

Mannen som var den første mannen på månen døde lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske astronauten Neil Armstrong, som var den første mannen på månen, er død, 82 år gammel, melder medier i USA.

Armstrong var i begynnelsen av august gjennom en hjerteoperasjon og blokket ut flere blodårer.

Familien tar dødsbudskapet svært tungt:

- Det er med tungt hjerte vi mottar nyheten om at Neil armstrong har gått bort som følge av komplikasjoner etter hjerteoperasjonen. Neil var en elskelig ektemann, far, bestefar, bror og venn, heter det i en uttalelse fra familien, ifølge spaceref.com.

Amerikansk helt Familien skriver videre at Armstrong hadde et anstrengt forhold til det å bli sett på som en amerikansk helt. Han følte alltid at han bare gjorde jobben sin.

- Han tjente nasjonen stolt som jagerpilot, testpilot og astronaut. Han ble også suksessrik hjemme i Ohio som forretningsmann og akademiker, sier familien.
 
Armstrongs nærmeste legger ikke skjul på at de sørger over tapet av en svært bra mann.
 
- For dem som måtte spørre seg hva de kan gjøre for å ære Neil, så har vi et enkelt ønske. Neste gang du går utendørs på en stjerneklar kveld og ser månen smile ned mot deg, tenk på Neil Armstrong og blunk til ham, uttaler familien.

Berømte ord Neil Armstrong er mest kjent for å være det første mennesket som satte sin fot på månen med Apollo 11. Det skjedde den 21. juli (20. juli amerikansk tid) 1969, og det var da Neil Armstrong sa de berømte ordene:

«That's one small step for a man, one giant leap for mankind» som oversatt til norsk betyr: «Det er et lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten».

Apollo 11 var en amerikansk romekspedisjon, en del av Apollo-programmet, som sendte de første menneskene til månen. Oppskytingen fant sted ved Kennedy Space Center den 16. juli 1969, og landingsfartøyet landet på månen den 20. juli 21:17:40, norsk tid.

Seks og en halv time senere, 21. juli 03:56 norsk tid, tok Neil Armstrong de første steg på månen.

Stjerne i Hollywood Armstrong ble født 5. august 1930 i Ohio, USA.  Han var tidligere amerikansk testpilot og astronaut. Armstrong var student ved Purdue University i Indiana.

Han var jagerpilot under Koreakrigen for den amerikanske marinen. Neil Armstrong har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

LEGENDEN: Neil Armstrong som var den første mannen på månen døde lørdag kveld. Foto: REUTERS/Scanpix
LEGENDEN: Neil Armstrong som var den første mannen på månen døde lørdag kveld. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media