Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nej og atter nej

KØBENHAVN: I går kveld sa danskene for andre gang på åtte år nei til tettere EU-samarbeid. - Dette er en seier for det danske folk, sa nei-dronningen Pia Kjærsgaard etter gårsdagens seier mot euroen. Nei-flertallet var større enn ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei-seieren kan bety at det blir vanskeligere å få Sverige og England med i euro-samarbeidet. Nei-dronningen ble Pia Kjærsgaard. Resultatet ga et større flertall enn ventet.

Danskenes klare svar til Brussel og Frankfurt var dette: 53 proent sa nei og 47 sa ja da 97,2 prosent av stemmene var telt opp.

Det betyr at Danmark ikke blir med i valutasamarbeidet med de fleste av de andre EU-landene og at danskene fortsatt vil beholde sine kroner og øre.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard ankom Folketinget som en dronning. Hennes entré liknet den som vanligvis er forbeholdt statsministeren.

- Fordel for Norge

Hundrevis av pressefotografer fra hele verden svermet omkring henne. Hun klatret opp på et bord og takket det danske folk:

- Dette er en seier for det danske folk, sa hun, og la til at hun ikke var redd for hva folk i Europa ville si. Tvert imot, de vil synes danskene er flotte: - Vi er «the great Danes», ropte hun til stor jubel fra sine tilhengere.

Den danske nei-sida er imidlertid delt i to fløyer som har lite med hverandre å gjøre. Venstresida i dansk politikk har i euro-spørsmålet stort sett vært samlet, og den mest markante skikkelsen her er Holger K. Nielsen, leder av Sosialistisk Folkeparti. Han er trolig den største seierherren av alle. Han kjempet gjennom det berømte nei i 1992, utviklet forliket i 1993, sa ja til Amsterdam-traktaten i 1998 (da ble det et ja) og sa nå nei til euroen. Holger K. Nielsens teft for det danske folk er med andre ord treffsikker. Han ønsker seg et fleksibelt EU, et EU i flere hastigheter.

- Et fleksibelt EU må da også være til glede for Norge, og hvis vårt nei kan føre til at også både Sverige og England sier nei, må også det være en fordel for Norge, sier han til Dagbladet.

Skuffet

Han regner med at statsminister Poul Nyrup Rasmussen innkaller alle partiene til et møte slik at danskene nå kan få en nasjonal debatt om hvordan landet vil bruke sitt nei i EU.

Nyrup Rasmussen var veldig skuffet og sliten da han ankom Folketinget. Han sa at Danmark ville forsvare kronen og holde på fastkurspolitikken. Han understreket også at dette ikke var et nei til EU-samarbeidet. Der vil Danmark fortsatt være med. I politikken framover vil han legge vekt på samholdet i Danmark og satse på å være en brubygger.

Det kan nok komme til å holde hardt. For allerede i dag begynner ja-sidas partier å krangle om hvem som har skylda for danskenes nei.

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen er blitt kraftig svekket gjennom denne folkeavstemningen, og spørsmålet er om han er så svekket at han har mistet styringsmulighetene.