Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NEJ!

Svenskene kan i praksis avgjøre den bitre striden om Forsvarets nye skyte- og øvingsfelt på Østlandet- og de sier nei til Finnskog-alternativet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Bjørn von Sydow fastslår at dersom Stortinget vedtar å legge det militære øvingsfeltet til Gravberget på Finnskogen, så vil det berøre svenske interesser. Samtidig sier miljøvernminister Kjell Larsson et klart nei til Finnskog-alternativet.

Velger Gråfjell

Etter det Dagbladet får opplyst fra Arbeiderparti-hold på Stortinget, er det denne sperren framfor noen som gjør at partiledelsen mest sannsynlig ender opp med Gråfjell-området som stedsvalg.

Har advart

Det svenske Naturvårdsvärket går imot skytefeltplanene på Finnskogen, noe man har gjort Stortingets forsvarskomité skriftlig oppmerksom på for kort tid siden.

I et offisielt skriv fra regeringskansliet, nylig stilet til aksjonsgruppa «Nei til skytefelt på Finnskogen», anfører forsvarsminister von Sydow at skytefeltsaken i utgangspunktet er et internt norsk anliggende.

Svensk sak

Men dersom Stortinget faller ned på Gravberget på Finnskogen, tett ved svenskegrensa, vil saken forholde seg annerledes. Da er saken også blitt et svensk anliggende:

- Jeg har forklart for min norske kollega at om et skytefelt legges slik at det berører Sverige, så bør også miljøkonsekvensene for Sverige veies med i beslutningen, uttaler von Sydow.

Forsvarsministeren gjør det klart at svenskene helst ser at Norge ikke legger feltet til Gravberget på Finnskogen.

Miljøminister Kjell Larsson sier i sin uttalelse like ut at Norge bør velge en annen løsning enn Gravberget.