Nekter å avgi DNA-prøve etter voldtektsalarm i Bergen

Bergensmannen frykter at det skal gå inflasjon i det han kaller ubegrunnede DNA-tester.

NEKTER DNA-TEST: En av de 100 innkalte mennene nekter å avgi DNA-prøve å voldtektssaken i Bergen. ILLUSTRASJONSFOTO: Røstad/Flickr under en Creative Commons-lisens.
NEKTER DNA-TEST: En av de 100 innkalte mennene nekter å avgi DNA-prøve å voldtektssaken i Bergen. ILLUSTRASJONSFOTO: Røstad/Flickr under en Creative Commons-lisens.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Bergen har kalt inn 100 menn i alderen 30 til 40 år til DNA-test i forbindelse med to voldtektssaker. Bakgrunnen er en 14 år gammel voldtektssak, der en 16 år gammel jente var offer. 10. oktober i år skjedde det en ny voldtekt, og politiet mener det er samme mann som står bak begge voldtektene.

- Vi fikk for noen uker siden beskjed om at det var en såkalt DNA-match i disse to sakene, sa politiinspektør Sidsel Isachsen til Bergensavisen mandag.

Politiet har funnet de 100 mennene ved å hente informasjon fra basestasjoner. De 100 mennene eier altså mobiltelefoner som har befunnet seg i nærheten av der voldtekten skjedde.

Nekter DNA-prøve Men ikke alle er like begeistret for å bli innkalt til å avgi DNA-prøve.

- Både min kone og jeg føler at jeg blir mistenkeliggjort av denne innkallingen. Jeg kommer til å stille til intervju, men vil ikke avgi DNA. Misbruk er fort gjort og sikker datalagring finnes ikke. Jeg gir heller ikke fingeravtrykkene mine når jeg er ute og flyr. Dette er en prinsippsak, sier en anonym mann til BT.

Mannen sier videre at han nekter med god samvittighet, siden han ikke passer til signalementet på overgriperen. Han mener det blir for lettvint å kalle ham inn til å avgi DNA-prøve, kun basert på alder.

Advarer mot DLD Han advarer også mot Datalagringsdirektivet (DLD), som han mener kan bli brukt til å lette overvåkingen av vanlige mennesker.

- Hvis Arbeiderpartiet får det som de vil, blir det kanskje enda enklere for politiet å få tak i mobiltrafikk som viser hvem som var hvor til ulike tidspunkt, sier mannen til BT.

Det lyktes ikke Dagbladet å få tak i Sidsel Isachsen, politiinspektør i Hordaland politidistrikt, i ettermiddag. Tidligere har hun sagt at det er frivillig å avgi DNA-prøve, men at politiet vil følge opp dem som nekter å la seg teste.

- Gjerningsmannen vil trolig ikke overgi seg til politiet etter så lang tid.

Isachsen opplyser til BT at omlag halvparten av de 100 bergenserne har vært inne og avlagt DNA-prøve så langt. Politiet har ikke fått noen negative tilbakemeldinger.