Regjeringen skjevfordeler ytterligere:

Nekter å avgi vaksinedoser

Tønsberg er blant kommunene som må gi fra seg vaksine til fordel for andre kommuner. Ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap) nekter.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Regjeringen går inn for 60 prosent flere vaksiner til kommuner med vedvarende høyt smittetrykk. Det vil redusere presset på de øvrige kommunene i juli, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag.

Landets øvrige 319 kommuner vil dermed måtte avgi doser. Flere ordførere har onsdag kveld uttrykt sterk misnøye overfor regjeringens beslutning, deriblant Tønsberg ordfører Anne Rygh Pedersen (Ap).

- Uforståelig

Overfor NRK opplyser hun at hun nekter å gi fra seg vaksinedoser.

- Dette er ugreit. Jeg er ikke villig til å gi fra meg doser til andre kommuner slik situasjonen er i kommunen vår nå, sier Pedersen.

Hun peker på at kommunen har en stigende smittetrend, samt at én av tre har ukjent smittevei. De siste sju dagene er det registrert 39 smittede i Tønsberg, ifølge kommunens hjemmeside.

- Det er helt uforståelig. Jeg har en viss forståelse for at Oslo forfordeles, men dette går urimelig utover Tønsberg, sier ordføreren til Dagbladet.

- Jeg føler nå et ansvar for å si fra på vegne av Tønsbergs befolkning. Det er ikke mange ukene siden vi lå høyere enn Oslo i smittetall og var helt nedstengt en måned. Vi ser en stigende smitte og en av tre smittede har ukjent smittevei. Vi klarer ikke å smittespore, sier hun.

- Du sier til NRK at du ikke vil gi fra deg doser, men dem har du vel ikke fått?

- Nei, men vi har ingen vaksinedoser å gi. De neste to ukene får vi bare nok vaksiner til å dekke andredoser. Ingen nye blir vaksinert i Tønsberg de neste to ukene. Vi kommer ikke nedover i aldersgruppene, sier Rygh Pedersen.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

80 prosent flere

I dag får Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Lørenskog og Oslo 20 prosent flere vaksinedoser enn resten av landet.

- Folkehelseinstituttet (FHI) har nå anbefalt å gi flere vaksiner til 24 østlandskommuner som har hatt høyt smittetrykk over lang tid. De anbefaler at disse kommunene skal få 80 prosent flere doser enn de ellers ville fått, fram til alle over 18 år er vaksinert med første dose, sier Solberg på pressekonferansen.

- Regjeringen ønsker langt på vei å følge rådet om ytterligere geografisk omfordeling av vaksinene. FHI vurderer at både 60 og 80 prosent flere doser til de 24 østlandskommunene vil gi om lag samme gevinst, sier hun.

Regjeringen har bedt FHI og Helsedirektoratet gjøre en rask vurdering av om listen over de kommunene som skal få flere eller færre doser bør oppdateres i lys av utviklingen siden listen ble laget, og pågående utbrudd.

Uke 23

Forslaget til FHI innebærer at 319 kommuner vil få om lag 35 prosent færre doser enn befolkningsnøkkelen tilsier, i opptil 7 uker. Innbyggerne i disse kommunene utgjør om lag halvparten av Norges befolkning. 13 kommuner får ingen endring.

En slik omfordeling forutsetter at kommunene som må avgi doser i juni og begynnelsen av juli har kapasitet til å vaksinere betydelig flere personer enn de hadde planlagt for i siste del av juli.

En omfordeling vil tidligst kunne skje ifra uke 23.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer