<strong>SKAL FOR RETTEN:</strong> Mandag starter rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman (61), kjent som lederen av det verdenskjente og brutale Sinaloa-kartellet. Foto: NTB Scanpix
SKAL FOR RETTEN: Mandag starter rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman (61), kjent som lederen av det verdenskjente og brutale Sinaloa-kartellet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Joaquin «El Chapo» Guzman:

Nekter å avsløre hvordan de skal forhindre kaos

Mandag starter rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman (61), men ingen vil si hvordan han skal fraktes dit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag starter rettssaken mot Joaquin «El Chapo» Guzman (61), kjent som lederen av det verdenskjente og brutale Sinaloa-kartellet. Men amerikanske myndigheter har røpet få detaljer om hvordan den vil gjennomføres.

De vil ikke engang avsløre hvordan narkobaronen skal komme seg til og fra rettssalen i Brooklyn.

Sett i lys av narkobaronens historikk, kan det vise seg å være nødvendig.

«Det er vanskelig å se for seg en person som representerer større rømningsfare enn Joaquin Archivaldo Guzman Loera», ble det konkludert med i en fengslingskjennelse fra 2017.

HEFTIG: Mexicos spesialstyrker møte sterk motstand da de rykket inn i bygningen som huset, Joaquín «El Chapo» Guzmán. Dette er tredje gangen en av verdens mest notoriske kriminelle er arrestert. To ganger tidligere har han rømt fra fangenskap. Vis mer Vis mer

Den første flukten

I 2001 skjedde det for første gang. «El Chapo» satt fengslet i Mexico og var ventet å bli utlevert til USA. Så skal en korrupt fengselsbetjent ha sluppet ham ut av cella, før ferden angivelig gikk videre i en vogn med skittentøyklær og ut hovedinngangen.

Utenfor skal han ha lagt seg i bagasjerommet på en ventende bil, før han ble kjørt ut av byen. Ifølge meksikanske myndigheter var hele 78 personer involvert i rømningen som skal ha kostet narkobaronen omtrent 2,5 millioner dollar.

Treårig saga

Så tok det 13 år før han ble pågrepet igjen, noe som markerte starten på en treårig saga.

I 2014 ble «El Chapo» pågrepet i ei hotellseng, liggende ved siden av kona, tidligere skjønnhetsdronning Emma Coronel Aispuro (29).

I 2015 rømte han fra et høysikkerhetsfengsel, angivelig gjennom en halvannen kilometer lang og ti meter dyp tunnel, som startet i dusjen på fengselscella hans. I enden av tunnelen ble det funnet en motorsykkel, som politiet mener ble brukt under flukten.

På rømmen ble han intervjuet av den oscarvinnende skuespilleren Sean Penn, før han i 2016 ble pågrepet nok en gang etter en skytekamp med meksikanske soldater og en påfølgende jakt gjennom et kloakksystem i en avsidesliggende kystlandsby i Mexico.

I januar 2017 ble han endelig utlevert til USA, hvor han nå står tiltalt for blant annet narkotikasmugling, hvitvasking, ulovlig bruk av skytevåpen og for å ha ledet en kriminell organisasjon.

Høysikkerhetsfengsel

Siden utleveringen har han sonet i den sikreste avdelingen i høysikkerhetsfengselet Metropolitian Correctional Center. Avdelingen er blitt omtalt som «verre enn Guantánamo», og fangene holdes innelåst 23 timer i døgnet.

– Jeg kan forsikre dere om at det ikke vil bli bygget en tunnel som fører til badet, sa Homeland Security-agent Angel Melendes i 2017, ifølge Esquire.

Men nå kan ikke den beryktede narkobaronen holdes innestengt i like stor grad lenger, ettersom han de neste månedene skal skal møte opp i rettslokalene i Brooklyn.

Logistisk mareritt

I over et år har «El Chapo» skapt et logistisk mareritt for dem som er ansvarlig for trafikken i New York: For hver gang han er blitt innkalt til høring, har politiet sett seg nødt til å stenge hele Brooklyn Bridge – noe som har ført til massive trafikkorker, ifølge New York Times.

Om «El Chapo» skal fraktes den samme veien under rettssaken, vil denne situasjonen oppstå to ganger om dagen i opptil fire måneder. Noe som trolig vil ramme rushtrafikken både på morgenen og ettermiddagen.

Torsdag sa dommer Brian M. Cogan at de har jobbet med U.S Marshal Service, den føderale politietaten som er ansvarlig for sikkerheten i alle føderale rettssaler i USA, for å finne en løsning på problemet, men ville ikke si noe om hva denne løsningen går ut på.

Mange spørsmål, få svar

Dette reiser flere spørsmål: Kommer «El Chapo» til å bli overført til det mindre sikre, men mer praktisk plasserte føderale fengselet i Brooklyn? Vil han bli fløyet over elva i helikopter hver dag? Eller vil han fraktes med båt? spør The Times.

I et forsøk på å få et svar, har de kontaktet både U.S Marshal Service, samferdselsdepartementet og New York-politiet. Men ingen av dem ville, eller kunne gi et svar på problemstillingen.

En av narkobaronens advokater, William B. Purpura, spekulerer på om U.S Marshal Service vil flytte narkobaronen til et oppholdssted i nærheten av rettslokalet under rettssaken.

– De har gjort det før under andre rettssaker. Altså, at de har bygget et eget oppholdssted, sier Purpura.

Hemmelighold

Men transportspørsmålet er ikke det eneste som legges lokk på før rettssaken starter.

Amerikanske myndigheter har lovet at de skal belyse saken ved hjelp av flere vitner, men aktoratet har gjort alt de kan for å skjerme identiteten deres. Under rettssaken kan det hende at noen kommer til å vitne under et alias, skriver New York Magazine.

Rettssaken starter med at det skal velges ut en jury. Også jurymedlemmenes identitet vil bli holdt skjult, samt at de vil bli eskortert hjem hver eneste dag.

Domstolene har heller ikke villet oppgi hvor mange drap de mener «El Chapo» står bak. Foreløpig står han tiltalt for totalt 33 drap, men aktoratet vil ikke gå inn på hvor mange drap de mener narkobaronen har beordret.

Det eneste retten har oppgitt, er at de mener at El Chapo har drept – eller beordret drap på – flere personer som har forrådet Sinaloa-kartellet mellom 1989 og 2014.

– Vi forsvarer klienten vår med hendene bundet på ryggen, og ett øye lukket, sier en annen av El Chapos forsvarere, Eduardo Balarezo.

– Aldri sett noe liknende

Trolig vil rettssaken bli New Yorks mest kompliserte på flere år. Aktoratet skal ha delt dokumenter som inneholder mer enn 300 000 sider med forsvarsadvokatene, noe som inkluderer 14 000 sider med vitneforklaringer, ifølge New York Magazine.

Forsvarerne har bedt om at saken skal utsettes, noe den allerede har blitt gjort to ganger, men har ikke fått medhold.

– Jeg har aldri sett noe liknende, det er som seks rettssaker i én, sier en tredje forsvarer, Jeffery Lichtman.

Han kan fortelle at han har mye til felles med klienten sin.

– Han opplever stort press. Men hver gang jeg treffer ham, så ler vi hysterisk minst én gang. Vi har mye til felles, tro det eller ei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer