Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nekter å begrunne hasjforbud

Sosialminister Ingjerd Schou (H) nekter å gi en rasjonell forklaring på hvorfor hasj er ulovlig, mens alkohol er tillatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag skrev Dagbladet at det er billigere å ruse seg på hasj enn øl. Den britiske regjeringen offentliggjorde denne uka at besittelse av hasj ikke er arrestgrunn. Og en av Norges mest anerkjente rusforskere, overlege Hans Olav Fekjær på Blå Kors Senter, sier til NTB at «hasj fører knapt til dødsfall, mens alkohol dreper flere ganger så mange som alle narkotiske stoffer til sammen... i Norge og Sverige står politikerne hardt på at narkotika er narkotika, uansett hvor farlig det er. Dette er i strid med den alminnelige rettsfølelse. Like farlige stoffer burde vært behandlet likt, og de farligste burde behandles strengest».

Til sammen har over 300000 nordmenn brukt hasj en eller annen gang, inkludert narkotikasjef ved Oslo politikammer, Christine Fossen.

Fredag sa stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) til Dagbladet at å sperre narkomane inne er like unaturlig som å sette en alkoholiker i fengsel.

Mens stadig flere rusforskere og politikere setter spørsmålstegn ved det dogmatiske skillet mellom narkotika og alkohol, vil ikke den ferske sosialministeren engang argumentere for regjeringens syn.

- Kan du som sosialminister gi en rasjonell grunn til at jeg kan bli kastet i fengsel for å røyke hasj, mens du kan drikke alkohol ustraffet, selv om det ene ikke er farligere enn det andre?

- Det ene er ulovlig, det andre lovlig.

- Men kan du gi en rasjonell forklaring på hvorfor?

- Jeg går ikke inn i den diskusjonen. Det er justisministerens felt.

- Men på alle spørsmål om hva du vil gjøre med narkoproblemet, svarer du hvor viktig det er å «se helheten, se tiltakene i sammenheng og samordne ressursene». Bør man ikke se alkohol og narkotika i sammenheng?

- Nei, ikke nødvendigvis. Det er rusmidler begge to, og de som er i alkomiljøer, bruker ofte narkotika, men jeg kan ikke nok om disse sammenhengene. Nå har jeg fokus på rus og narko.

- Du er medlem av et parti som ønsker billigere sprit. Et fuktigere samfunn gir flere narkomane. Vil ikke din jobb bare være håpløs så lenge politikken på andre fagområder produserer motsatt resultat av det du ønsker?

- Jeg tror ikke regjeringens politikk vil komme i konflikt med min tiltaksplan mot narkotika.

- Består ikke din jobb bare i å sope opp litt i Høyres bakgård?

- Det er mange bakgårder i Norge. Mitt utgangspunkt er at jeg på mitt område skal komme langt. Det er mulig du ikke venter noe av en sosialminister fra Høyre, men vi skal lage en tiltaksplan, og den skal virke.

- Er det ikke et paradoks at vi har et samfunn som bygger reine sprøyterom for narkomane, mens vi på den andre siden setter dem i fengsel for det samme?

- Jeg er skeptisk til sprøyterom, men er åpen for innspill helt til høringsfristen går ut. Straffeutmålingen er justisministerens område.

- Du mener det ikke skal bli for godt å være narkoman?

- Ja, der ligger noe av dilemmaet. Et av argumentene mot sprøyterom er nettopp at det kan gjøre det lettere for andre å begynne.

DILEMMA: Forskere mener friere flyt av alkohol vil gi flere tunge narkomisbrukere. Sosialminister Ingjerd Schous parti, Høyre, står for en liberal alkoholpolitikk, men er skeptisk til sprøyterom. - Jeg tror ikke regjeringens politikk vil komme i konflikt med min tiltaksplan mot narkotika, sier Schou.
Hele Norges coronakart