Nekter å beklage om drept kvinne

Den britiske statsministeren Boris Johnson kritiseres av sin egen søster, Rachel Johnson, for sin språkbruk under en opphetet debatt i Underhuset. Selv nekter storebroren å beklage.

BUER: Storbritannias statsminister, Boris Johnson, ble stilt til veggs angående språket sitt i Parlamentet. Video: Parliament.tv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias statsminister Boris Johnson må vaske munnen sin etter en svært opphetet debatt i Underhuset onsdag kveld, mener hans egen søster Rachel Johnson.

Selv nekter storebror Johnson å beklage sine kommentarer.

Debatten kom blant annet som følge av at høyesterett i London fastslo at Johnsons regjering handlet i strid med loven da han ba Parlamentet ta pause i fem uker midt i den konfliktfylte brexitprosessen.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

Kontroversiell språkbruk

Rachel Johnson, som er både redaktør, programleder og forfatter, reagerer særlig på to ting:

Johnson har lenge vært en sterk kritiker av loven som skal tvinge ham til å be om en ny brexitutsettelse, dersom han ikke greier å få på plass en avtale med EU innen fristen. Også onsdag omtalte han den som en «kapitulasjonslov».

I tillegg sa han at den beste måten å hedre den drepte Labour-parlamentarikeren Jo Cox på, er å få brexit overstått. Cox ble drept av en høyreekstremist mens hun drev valgkamp før folkeavstemningen i 2016, og ønsket at Storbritannia skulle bli værende i EU.

Nekter å beklage

Denne kommentaren nekter Johnson å trekke tilbake i et intervju med BBC, ifølge The Guardian.

- Jeg er åpenbart veldig lei meg for truslene som politikerne blir møtt med, og mener at det er veldig viktig at vi passer på dem, særlig de kvinnelige, sier han og tilføyer:

- Drapet på Jo Cox var en absolutt tragedie, som jeg mener at brakte Underhuset nærmere hverandre. Men det er også viktig å forsvare politikernes rett til å snakke fritt i Underhuset om viktige politiske saker.

UNDERHUSET: Det gikk hett for seg i Underhuset i dag, da Storbrittanias statsminsister, Boris Johnson talte for første gang siden høyesterett slo fast at hans oppløsning av parlamentet var ulovlig. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Slaktes av søstera

I et intervju med Sky News omtaler Rachel Johnson språkbruken som «usmakelig» og «forkastelig».

- Jeg synes det framsto som spesielt usmakelig overfor dem som sørger over en mor, en venn og et parlamentsmedlem å si at den beste måten å hedre henne på, er å gjennomføre det hun kjempet mot, sa Rachel Johnson.

BEKYMRET: Kenny Leddy frykter Brexit vil få store konsekvenser. Reporter/video: Jesper Nordahl Finsveen / Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Forsvarer seg selv

I intervjuer med BBC forsvarer statsminister Johnson sin beskrivelse av loven.

Han argumenterer for at den vil fjerne regjeringens makt og landets makt til å bestemme hvor lenge Storbritannia skal bli i EU.

- Vi trenger å samle folk og få dette gjort, sier Johnson til BBC.

- Høye temperamenter må roes ned, og folk må komme sammen. Det er bare ved å få brexit gjennomført at vi vil få en slutt på denne uønskede situasjonen, og kan komme videre med den innenlandske agendaen, legger han til.

LOVSTRIDIG: Boris Johnsons beslutning om å suspendere det britiske Parlamentet i over en måned under oppkjøringen til brexit var lovstridig, fastslår Storbritannias høyesterett. Vis mer

En endring

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal påpeker overfor NTB at den politiske retorikken alltid har skilt seg kraftig fra språkkulturen ellers i Storbritannia.

- Landets språkkultur er jo påfallende høflig og dannet, men i den politiske debatten er det stikk motsatt, der er det roping og piping og himling med øynene. Det er ganske uhøflig, men det er blitt en del av normalen, sier Ringdal, som er førstelektor ved Høyskolen Kristiania.

Han mener samtidig at det har skjedd en endring til det verre.

- Jeg tror dessverre det, at hatskheten og frontene har blitt større og skarpere. Man tillater seg å si drøyere ting enn før, forklarer han.

Ringdal sammenlikner situasjonen med en boksekamp som har gått i stå.

- Det er som om de står og klenger på hverandre og ikke kan komme videre før dommeren kommer og løser det opp. Jeg tror det er nødt til å komme nye krefter inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer