Nekter å beklage

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) står i dag skolerett for TikTok-saken og hennes manglende svar til Stortinget.

Justisminister Emilie Enger Mehl får spørsmål i den ordinære spørretimen fra Høyre og Frp om bruken ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må i dag svare på spørsmål knyttet til Dagbladets avsløring om at hun hadde TikTok på jobbtelefonen i flere uker.

Både Frp og Høyre har stilt spørsmål til Mehl i dagens ordinære spørretime, hvor Mehl altså er pliktet til å møte og svare.

Det har vært ventet stor spenning til nøyaktig hva Mehl vil svare Stortinget i dag.

- Burde vært åpen

Det er Per Willy Amundsen (Frp) som er først ut:

- Mener statsråden at det å installere TikTok på tjenestetelefonen er i henhold til Nasjonal sikkerhetsmyndighets råd om mobilbruk? spør Amundsen.

Mehl svarer at hun hadde Tik Tok på en ugradert mobiltelefon en måneds tid i fjor høst, men at hun på eget initiativ valgte å flytte den over på en annen telefon.

Hun understreker at hun hele tiden har hatt et høyt fokus på sikkerhet. Hun understreker også at hun har fulgt NSMs råd om sikkerhet og bruk av apper.

Frp-leder Sylvi Listhaug stiller spørsmål om Mehl selv mener hun har overholdt sin informasjonsplikt overfor Stortinget?

- Jeg burde vært åpen om at jeg hadde TikTok på min tjenestetelefon en måneds tid i høst, svarer Mehl.

- Jeg ser at jeg kunne gjort ting annerledes og at jeg kunne vært åpen om dette tidligere, fortsetter hun.

Mehl står likevel fast på at hun unnlot å svare av hensyn til sikkerhet.

- Det har har sagt til Stortinget har vært sant, men jeg er lei for at min forsiktighet har skapt mer usikkerhet i denne saken, fortsetter hun.

Også Høyres Mari Holm Lønseth stiller Mehl flere spørsmål om denne saken. Blant disse er hvordan Stortinget skal stole på statsråden neste gang hun velger ikke å svare på spørsmål og begrunner det med sikkerhetshensyn.

Mehl gjentar at hun skulle svart ærlig tidligere og lover å svare etter beste evne dersom Stortinget har flere spørsmål i denne saken.

Skiftet kurs

Det var i forrige uke at Mehl vedgikk at hun en periode i fjor hadde den TikTok på sin tjenestetelefon.

Mehl lot i flere måneder være å besvare Stortingets mange spørsmål om denne saken, under påskudd om sikkerhetshensyn.

I forrige uke kunne Dagbladet fortelle at det var Mehl selv som hadde gjort disse sikkerhetsvurderingene - ikke NSM, PST, eller andre faginstanser. Det fortalte justisministeren aldri til Stortinget.

KINA: Justisminister Emilie Enger Mehl har brukt den kinesisk-eide applikasjonen Tiktok for å nå ut til et yngre publikum. Men har hun brukt jobbtelefonen? Og hvorfor er det problematisk? Vis mer

Høyre-leder Erna Solberg rykket ut og sa at Mehl hadde forsøkt å føre Stortinget bak lyset.

I dagene etter Solbergs utfall har Høyre skiftet kurs. Høyre konkluderte allerede før dagens spørsmålsrunde at partiet ikke ville støtte en høring i saken - uansett.

Dette har fått Frp til å steile, kunne Dagbladet fortelle i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer