Nekter å betale for økt bondelønn

De ansatte i matvareindustrien frykter tap av arbeidsplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De ansatte i matvareindustrien frykter tap av arbeidsplasser dersom staten ikke tar regningen for jordbruksoppgjøret.

Bondeorganisasjonene legger tirsdag fram sine krav for staten i vårens jordbruksforhandlinger. Norsk Nærings- og nytelsesmiddel- arbeiderforbund (NNN) frykter at det samme vil skje i år som i fjor, da bare 350 millioner kroner av oppgjørsrammen på 1,9 milliarder ble dekket inn over statsbudsjettet.

Resten lempet regjeringen over på forbrukerne og industrien gjennom økte matvarepriser.

- Med den konkurranse og kjedemakt som preger industrien i dag, har vi ikke råd til å bidra mer til bøndenes lønnsutvikling enn vi allerede har gjort. Enten må forbrukerne betale hele lønnsøkningen gjennom dyrere mat eller så må staten ta regningen, sier forbundssekretær Svein-Erik Simonsen i NNN til NTB.

Kjedeavtaler

Avtalene mellom butikkjedene og næringsmiddelindustrien har forskånet forbrukerne for noe av prisøkningen som følger av jordbruksforhandlingene.

- Kjedeavtalene gjør at prisen ikke fullt ut blir lagt over på forbrukeren. I tillegg opplever vi at bøndene er innom og henter ut penger to ganger. Det blir jo også tatt ut overpris i forbindelse med årsresultatet i industrien, sier Simonsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer