Nekter å betale Katrine

Etter ti års kamp ble Katrine Bråtane (21) tilkjent ti millioner kroner i erstatning. Forsikringsselskapet, som betaler millionbeløp til egne sjefer, anker nå saken igjen - til Høyesterett. Katrines familie vet ikke om de orker en ny runde i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katrine Bråtane orket i går ikke å kommentere saken. Moren, Kirsten Bråtane Kåsa, sier hun ikke er overrasket over at If Skadeforsikring, som er en del av forsikringsgiganten Storebrand, anker saken.

- Dette var vel som forventet. De har ikke tenkt å gi seg. De har vel tenkt å se hvor lenge vi holder ut, sier Bråtane Kåsa. Hun vet ikke om familien orker en ny rettsrunde.

- Det er ikke for ingenting at Katrine har vært mye sjuk i vinter. Men jeg kan ikke uttale meg om hun orker en ny runde. Det må Katrine bestemme sjøl, sier hun.

Tre millioner betalt

If Skadeforsikring sier de har anket saken ut fra prinsipielle grunner: - Vi påpeker at beløpet lagmannsretten kom fram til, er tre ganger høyere enn Høyesterett har satt tidligere, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

- Det er nødvendig å få fastsatt et prinsipp. Lagmannsrettens dom forutsetter at pleie og omsorg ikke skal betales av det offentlige, men av forsikringsselskapet. Vi har utbetalt over tre millioner kroner allerede, sier Frostad.

En tøff kamp

Katrine Bråtane ble lam fra nakken og ned for ti år siden. Som 11-åring var hun ute og red langs riksvei 416 mellom Risør og E18 i Aust-Agder. En lastebil kastet seg over i motgående kjørefelt. Sjåføren så ikke Katrine, og meide henne ned.

Siden den gang har hun og foreldrene kjempet en hard kamp mot Storebrand. Da de skilte ut sin skadeforsikringsdel, og kalte den If Skadeforsikring, fortsatte kampen mot If.

Først ble Katrine tilbudt 250000 kroner, i tillegg til standardkompensasjon på 1,42 millioner kroner. Etter hvert har de høynet budet litt etter litt.

- Det føltes som om de ville at saken skulle trekke ut. Kanskje håpet de vi ikke hadde penger og tålmodighet til å kjempe videre, sa Katrine 31. oktober, da lagmannsretten fastslo at hun skulle få 10,1 millioner kroner i erstatning.

Unødvendig

Leder i Stortingets sosialkomité, John I. Alvheim (Frp), reagerer på forsikringsselskapenes opptreden i slike saker.

- Det burde være unødvendig med ti års kamp. Altfor mange mennesker havner i en langvarig kamp, der de må pantsette hus og hjem. Slik jeg husker denne saken var hendelsesforløpet ganske klart, sier han.

Alvheim mener det er på tide at selskapene tar tak i problemet: - De bør rydde opp.

- Katrine har svidd nok, sier rådgiver Tom Eitvet i Landsforeningen for Trafikkskadde.

- Hvis If mener det offentlige bør betale, får If heller ta en runde i retten med dem. Dette bør ikke være Katrines problem, sier han.

<B>MÅ FORTSATT SLÅSS:</B> Forsikringsgiganten Storebrand og If anker Katrine Bråtanes sak til Høyesterett. Bildet med hennes advokat Christian Lundin ble tatt da Agder lagmannsrett tilkjente henne 10,1 millioner kroner.