Nekter å bli med hjem

Vidunderbarnet Anastassia Elkina (15) nekter å bli med familien hjem. Hun er fast bestemt på å bli i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: Vidunderbarn sporløst borte

25. september sto russiske Anastassia Elkina opp grytidlig og forlot huset der hun og familien fikk bo mens de spilte på gata i Oslo. Hun sa ikke til noen hva hun skulle. Det eneste hun tok med, var fiolinen. Ingen av hennes nærmeste visste hvor hun dro. Anastassia beskrives som et stort musikalsk talent.

Sammen med brødrene, cellisten Ivan (18), og fiolinisten Daniil (12), har de underholdt i Oslo siden sist i august. De kommer fra byen Tsjumen i Vest-Sibir. De tre søsknene er tilknyttet et nasjonalt russisk program for begavede musikalske barn. I sommer har de reist i Tyskland, Finland og Norge, og spilt på gata for å skaffe penger til mat og brensel gjennom den sibirske vinteren.

Funnet

Først i dag formiddag fikk familien den gledelige beskjeden. Anastassia er funnet og i god behold. Hun dukket opp i Sandvika allerede fredag og bor nå på Tanum asylsenter, og har trolig søkt om asyl i Norge.

- Vi kom i kontakt med henne fredagskvelden. En voksen fulgte henne, sier konstituert politimester Astrid Birgitte Borge i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no.

Hun vet ikke hva jenta gjorde fram til fredag, men det virker ikke som om hun har lidd noen overlast.

- Barnet er i god behold. Vi forsøkte å finne ut hvem hun har, om hun var etterlyst. Først i dag gjennom oppslagene i media koblet vi henne med etterlysningen, sier Borge.

Anastassia befinner seg nå på Tanum asylsenter. Rett før klokka 12 kom faren og brødrene på besøk. Ifølge familievennen Anna Barbara Gamborg (75) vil ikke 15-åringen tilbake til Sibir, hvor de lever under kummerlige forhold. Det er foreløpig ikke klart om Anastassia har søkt om asyl i Norge.
- Det opplyser ikke vi om. Det er en privatsak, sier Borge til Dagbladet.no

15-åringen snakker lite engelsk, og språkvansker var trolig årsaken til at det tok flere dager før hun ble gjenforent med familien. Barnevernet ble koblet inn, og tok godt vare på henne, forsikrer Borge.

Anastassia hadde ved 13.30-tiden i dag fremdeles ikke møtt familien sin, og skal ha forklart at hun ikke ønsker å bli med familien hjem til Russland.

GOD BEHOLD:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer