USA:

Nekter å følge coronareglene

En by i California har erklært seg selv som en konstitusjonell republikk som svar på covid-19-restriksjoner pålagt av guvernøren.

OROVILLE: Byen Oroville i California har erklært seg til en konstitusjonell republikk. Foto: Brian van der Burg / Shutterstock
OROVILLE: Byen Oroville i California har erklært seg til en konstitusjonell republikk. Foto: Brian van der Burg / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsmedlemmer i Oroville stemte denne uka 6-1 for å gjøre seg selv til en konstitusjonell republikk. Dette innebærer at de vil motsette seg statlige og føderale ordre som de anser å være overdrevne.

Talspersoner sa at beslutningen var en måte å bekrefte byens verdier og slå tilbake mot statlige regler de ikke er enig i. En juridisk ekspert sier derimot at erklæringen bare er en gest, og ikke gir byen noen ny autoritet, skriver The Guardian.

Før vedtaket ble offisielt hevdet byrådsmedlemmer at de tok et standpunkt og tok til orde for at innbyggerne skulle ta sine egne helsevalg.

- Vi håper at det å bli en konstitusjonell republikk er det beste steget for å gjenvinne og opprettholde våre rettigheter beskyttet av USAs grunnlov, sa et av medlemmene under møtet.

- Vi er ikke uvitende om at det er alvorlige problemer for tida, vi er bare ikke enige i måten det blir håndtert på.

I fjor nektet Oroville å innføre statlige krav som forbyr innendørs servering. Butte fylke, hvor Oroville ligger, avviste også å anbefale et maskemandat tidligere i høst.

Varaordfører Scott Thomson, som foreslo vedtaket, understreker at vedtaket ikke betyr at de er mot noen spesifikke lover.

- Det er bare for å sette en grense. Det er ikke nødvendigvis mot ett spesifikt mandat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer